Ombygget svejserobot 3D-printer metal uden støtteben

Overfladefinishen ser måske endnu ikke så pæn ud, men en ombyggede svejserobot gør præcis det, som udvikler 3D-print længe har drømt om: Den printer strukturer i metal, som står frit ud i rummet, uden behov for støttestrukturer og uden grænser for dimensionerne.


Svejserobotten følger instrukser fra en CAD-program. Pulstid, pauser, lagtykkelse og værktøjets orientering er forskellig, alt efter hvilken type metal der printes, og om strukturen er horisontal, vertikal eller noget derimellem. Foto: JORIS LAARMAN LAB

Joris Laarman Lab i Amsterdam har i samarbejde med robotspecialisten Acotech og CAD-leverandøren Autodesk ombygget en traditionel industrirobot med et svejseværktøj til en metal 3D-printer. Målet med udviklingen er at skabe en billig og multiakslet 3D-metalprinter.

Udviklingen bygger oven på et projekt fra sidste år, hvor en tilsvarende robot blev brugt til at printe lignende strukturer ved hjælp af resin. Princippet er en robotstyret limpistol.

Læs også: Byg din egen 3D-metalprinter for 6.500 kroner

Nu er resin blevet skiftet ud med metal, og i stedet for en resin-blander sidder der et svejseapparat i spidsen af robotten. Svejseapparatet smelter kontinuerligt en lille smule metal, som lægges oven på strukturen. Dermed er det muligt at ‘printe’ strukturer, som ikke behøver en støtte-struktur til at bære emnet, da metallet bærer sig selv. Det betyder, at det for eksempel er muligt at printe vandrette strukturer.

For at få printeren til at fungere optimalt skal softwaren tilpasses de enkelte typer af metal. Foreløbig har laboratoriet testet print i stål, rustfrit stål, aluminium, bronze og kobber.

En del af tricket er, at vertikale, horisontale eller snoede print kræver, at svejserobottens parametre sættes forskelligt. Det gælder for eksempel puls-tider, pauser, lagtykkelse og værktøjets orientering.

Joris Laarman Labs video af 3D-printeren

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>