Omstridt forsker: Roundup er 125 gange giftigere end antaget

Myndighedernes test af, hvor giftige sprøjtemidler er, ignorerer produkternes tilsætningsstoffer, der ofte er langt mere giftige end produktets aktive stof. Det konkluderer en omstridt, fransk professor.

Den praksis er et problem, fordi myndighedernes risikovurdering af, hvor meget mennesker må udsættes for, er baseret på, hvor giftigt det aktive stof er. I tilfældet med det udbredte sprøjtemiddel Roundup er det aktive stof glyphosat mindre giftigt end kaffe og bordsalt, men inklusiv tilsætningsstoffer så er produktet 125 gange giftigere end oplyst til myndighederne.

Læs også: Giftekspert: Roundup-stof er mindre giftigt end bordsalt

Roundups reelle giftighed er blevet påvist i det nye franske studie foretaget af professor Gilles-Eric Seralini fra universitetet i den franske by Caen. Han har tidligere været i medierne med sin omdiskuterede forskning, der viste, at rotter fodret med Roundup og GM-majs havde større risiko for kræft.

Konklusionen blev siden anfægtet af forlaget bag det videnskabelige tidsskrift, Elsevier, og adskillige internationale forskere har ytret kritik af Seraliní. Hans troværdighed ligger ifølge lektor Nina Cedergren fra Københavns Universitet (KU) ‘dybt begravet under gulvbrædderne’. Faktisk bliver Seralinis rotteforsøg brugt i undervisningen på KU som eksempel på elendig forskning.

Læs også: Videnskabspanel om kræftforsøg med Roundup: Totalt ubrugeligt

Alligevel er Nina Cedergren enig i, at hjælpestofferne er en særlig udfordring i sprøjtemidlerne. Stofferne bruges blandt andet til at sænke ph-værdien eller overfladespændingen, for at glyphosat bedre kan trænge ind i ukrudtsplanten og slå den ihjel. Ifølge Nina Cedergren er den europæiske kemikalielovgivning Reach ved at tage højde for stofferne. Miljøstyrelsen har også tidligere oplyst til Ingeniøren, at man på ingen måde ignorerer hjælpestofferne, men løbende vurderer deres effekt på baggrund af nye undersøgelser. Et kritiseret hjælpestof i Roundup, der destabiliserede cellemembranerne i gællerne hos fisk, er også blevet udfaset i Danmark.

Roundup er langt giftigere end sit rygte

Hjælpestofferne i almindelige sprøjtegifte er med til at gøre produkterne op til 1000 gange mere giftige end myndighedernes vurdering, viser de franske undersøgelser.

På universitetet i Caen har det franske forskerhold undersøgt ni udbredte sprøjtemidler i kategorierne svampegifte, plantegifte, og insektgifte. Test på tre forskellige slags menneskeceller viste, at svampegiftene var de klart mest giftige. De var dødelige for menneskeceller i opløsninger, der indeholdt 300 til 600 gange mindre koncentration af produktet end blandinger brugt i landbruget. Næstefter svampegiftene var Roundup det mest giftige produkt, hvilket ifølge de franske forskere er tankevækkende, da det har fået ry for at være blandt de mindst skadelige sprøjtemidler.

‘Den reelle giftighed af sprøjtegifte brugt i landbruget er blevet skjult for landmænd, politikere og borgere. Videnskabsfolk i miljøstyrelser har et klart ansvar for at ændre reguleringen af stofferne, så pesticider bliver bedømt på et mere realistisk grundlag. At gøre ingenting er i bedste fald at fornægte viden og i værste fald en risiko for folks liv,’ siger Gilles-Eric Seralini til GMWatch.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>