Pihl & Søn underbød groft for at få de tre inderbroer

Da Pihl & Søn i november 2011 bød på Inderhavnsbroen i København, vandt det nu krakkede entreprenørfirma licitationen med et tilbud på 83 millioner kroner. I stedet har tiden vist, at prisen på inderbroen ender på 115 millioner kroner, dvs. med et merforbrug på selve entreprisedelen på 32 millioner kroner.

Pihl & Søns tilbud på inderhavnsbroen lå omkring 25 millioner kroner under det næstbilligste tilbud, fortæller Jens Zøfting-Larsen, Centerchef i Københavns Kommune:

»Derfor har vi hele tiden frygtet, at der var noget galt. Men Pihl & Søn opfyldte med sit tilbud samtlige kriterier omkring økonomi, soliditet osv. Så selv om vi havde en bekymring, måtte vi bare acceptere tilbudet og sige: ‘De har afleveret et konditionsmæssigt tilbud – end of story’.«

Tilsvarende har Pihls tilbud på 50 millioner for broerne over Tanggraven og Proviantgraven vist sig fjernt fra realiteternes verden. På de to kanalbroer vandt Pihl med et tilbud på 50 millioner kroner.

»Vi forventer, når vi får tilbuddene på Kanalbroerne ind midt i marts, at de ligger omkring 62 millioner kroner. Så på Inderhavnsbroen og broerne over Trangraven og Proviantgraven forventer vi et samlet merforbrug på 44 millioner kroner på entreprisedelen alene,« fortæller Jens Zøfting-Larsen

»Hvis vores formodning om, at Pihl har underbudt, holder, skyldes 40-50 procent af merforbruget, at Pihl bød under,« tilføjer centerchefen.

Resten af merforbruget er resultatet af Pihl & Søn’s konkurs, og at der nu kommer nye entreprenører på, som skal starte midt i projektet og bruge en masse ressourcer. Dertil kommer alle kommunens procesomkostninger for at rydde op efter konkursen.

Fond satte ekstra penge af

Eftersom der allerede før, kontrakten med Pihl blev indgået i november 2011, var mistanke om, at pengene ikke rakte, tilbød A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der finansierer broerne, at kommunen havde mulighed for at modtage en senere donation på 16 millioner kroner. Dem har kommunens tekniske forvaltning nu bedt om til projektet.

Inklusive projekteringsfejl med for høje betonsøjler på Inderhavnsbroen og en lang række uoverensstemmelser med Pihl & Søn i 2012-2013, ekstra omkostninger til byggestyring, rådgivning og advokatbistand, tilførte fonden desuden 23,5 millioner oven i de oprindelige 200 millioner kroner fra fonden.

Selv har Københavns Kommune tidligere finansieret projektet med 60,7 millioner kroner.

På Borgerrepræsentationens møde i slutningen af marts har teknikforvaltningen bedt om en samlet merbevilling på 66 millioner kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>