Professor: Salg af Nets kan give USA adgang til NemID-data

Den amerikanske lov Patriot Act vil gøre det muligt for amerikanske myndigheder at få udleveret data fra eksempelvis NemID-systemet, hvis Nets, som driver NemID, bliver solgt til et amerikansk firma. Det skriver Berlingske.

Det er Nationalbankens aktiepost i Nets, der er sat til salg, og blandt køberne er flere amerikanske virksomheder. En amerikansk virksomhed er underlagt den amerikanske Patriot Act-lovgivning, og det betyder, at virksomheden kan blive tvunget til at udlevere data, også selvom dataene befinder sig uden for USA.

»Der er en potentiel konflikt mellem amerikansk og dansk ret, hvis de amerikanske myndigheder i henhold til Patriot Act kræver, at en amerikansk virksomhed skal udlevere data, der ellers er beskyttet af dansk lov. Europæiske myndigheder vil sige, at man kun kan udlevere oplysninger, hvis det er lovligt ifølge europæisk lovgivning, og så har man konflikten,« siger juraprofessor Henrik Udsen fra Københavns Universitet til Berlingske.

Reglerne gælder også for virksomheder, der opererer i USA, så selv europæiske virksomheder, som også driver forretning i USA, kan blive pålagt at udlevere oplysninger.

USA og EU har en såkaldt safe harbour-aftale, som i princippet skulle gøre det muligt for et amerikansk firma at håndtere data inden for EU på lige fod med europæiske konkurrenter, men lovgivningen i både USA og flere andre lande efter terrorangrebene 11. september 2001 har sået tvivl om ordningen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>