Rolls-Royce vil søsætte førerløse containerskibe

Droneskibe er sikrere, billigere og forurener mindre, siger Rolls-Royce om deres projekt Blue Ocean til nyhedsmediet Bloomberg.

Konceptet indebærer, at kaptajnen vil styre skibet fra en simulator på land, hvor han ser et 360 graders billede fra broen på det førerløse skib.

»Inden for ti år vil de første førerløse fragtskibe sejle i Østersøen, mens der vil gå længere tid andre steder i verden på grund af regulative forhindringer og skepticisme over for sikkerhed og omkostninger,« siger Oskar Levander, Rolls-Royce Holdings chef for innovation inden for skibsmotorer.

»Nu er teknologien på et niveau, hvor det kan lade sig gøre, og samfundet bevæger sig i denne retning. Hvis vi ønsker, at marine-erhvervet gør brug af denne teknologi, så er det nu, at tiden er inde til at rykke,« siger han.

Læs også: Sådan skal avancerede droneskibe ‘stalke’ ubåde

EU har i et studie under navnet ‘Maritime Unmanned Navigation through Intelligence in Networks’ afsat 26 mio. kroner til udvikling af og evaluering af mulighederne for at benytte sig af de styrmandsløse løsninger, og man arbejder for øjeblikket på at færdiggøre et simulatorprojekt i Hamburg, hvor flere forskellige testopgaver vil blive lavet i 2015.

»Rolls-Royces første designs viser traditionelle fragtskibe, men hvor broen, hvor mandskabet normalt bor med el, aircondition, vand og kloakering, har veget pladsen for ekstra last,« forklarer Oskar Levander.

Skibene vil blive 5 procent lettere inden last og bruge 12-15 procent mindre brændstof.

Ifølge en industrikonsulent ligger omkostninger til mandskab på omkring 18.000 kr. om dagen og udgør 44 procent af de totale udgifter for et stort containerskib, skriver Bloomberg.

Skepsis hos fagforening

Hos den internationale forening for transportarbejdere, ITF, i London er man skeptisk over for ideen om førerløse fragtskibe. De repræsenterer omkring 600.000 af verdens 1 mio. sømænd.

Foreningen mener, at det menneskelige element er den vigtigste sikring mod maskinfejl, uheld og pludselige udfordringer på et skib.

Oskar Levander hos Rolls-Royce siger imidlertid, at omstillingen vil ske gradvist, og at computere bliver bedre og bedre til at navigere. Containerskibe vil være nogle af de første skibe, mens f.eks. olietankere fortsat vil have bemanding for at sikre sikkerheden.

Han mener, at computere vil være bedre til at garantere sikkerhed og løbende kontrol med maskinerne. Desuden er kameraer og sensorer allerede bedre til at spotte forhindringer end det menneskelige øje.

Desuden mener han, at ubemandede skibe vil have mindre chancer for at blive angrebet af pirater, da der ikke vil være nogle mennesker at tage som gidsler. Til gengæld vil droneskibene være mere sårbare over for hacking.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>