SF freder omstridt sessionslogning

Der bliver ikke ændret på den danske internetovervågning lige foreløbigt, for selvom Venstre har meldt sig som modstander af sessionslogning, og har støtte fra blandt andet Enhedslisten, er der ikke flertal i folketinget.

Læs også: Venstre: Dansk telelogning er gået for vidt

Hos SF er man nemlig stadig bundet af en aftale, der blev indgået, da SF stadig sad i regering. Det fortæller Karina Lorentzen, retsordfører for SF. Med aftalen vedtog man at udskyde en evaluering af reglerne, så den vil komme i løbet af 2014.

»Vi er en del af aftalen om at udskyde revisionen fra vores tid i regering. Men når den udskydelse udløber, må vi smøge ærmerne op. Så mener jeg ikke, vi kan vente længere,« siger Karina Lorentzen til Version2.

Læs også: Grønt lys for fortsat netovervågning

Læs også: Politisk flertal for at slække logningskrav – måske

Sessionslogning er en del af den samlede danske telelogning, hvor teleselskaberne er forpligtet til at gemme en lang række data om kundernes brug af telefon og internet. Hvor telelogningen bliver brugt tit af politiet til en række forskellige kriminalsager, har den langt mere omfattende sessionslogning stort set ikke været brugt. Kun ét eksempel, i forbindelse med et netbank-indbrud, har Justitsministeriet været fremme med.

Og derfor vil SF gerne se nærmere på sessionslogning, når det endelig bliver tid til den revision, som er blevet udskudt flere gange.

»Det er ikke sandsynliggjort specielt godt, at politiet har brugt sessionslogning fornuftigt. Så vi må spørge os selv, om det virkeligt er nødvendigt at opretholde et så stort system, for så få sager. Og om det ikke er muligt at knække disse få sager på andre måder, som ikke har dette skær af overvågning,« siger Karina Lorentzen.

En af begrundelserne, regeringen har brugt for at udskyde en revision af logningsbekendtgørelsen fra 2007, er hensynet til EU’s fælles regler om telelogning. Alle EU-lande skal i et vist omfang registrere borgernes brug af telefon og sms, men i Danmark gik man et skridt videre med sessionlogning.

Målet med sessionslogning var at kunne spotte for eksempel terrorister in spe ud fra deres internetbrug. Reglerne kræver, at teleselskaberne gemmer metadata – afsender og modtager – for hver 500. pakke i en internetsession. Men selvom disse registreringer udgør omkring 90 procent af de langt over én billion årlige lognings-registreringer, bliver de altså nærmest ikke brugt.

Tidligere skyldtes det tekniske problemer, så politiet i årevis slet ikke kunne læse formatet, men de er sidenhen blevet løst.

Og netop forskellen på de danske regler og EU’s regler vil SF gerne kigge på.

»Meget tyder på, at vi er gået for langt i Danmark, i forhold til hvad man kræver på EU-plan,« siger Karina Lorentzen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>