Spørg Scientariet: Er det farligt at opvarme maden i mikroovnen?

Erling Jørgen Petersen skriver: Jeg har læst i en artikel, at det skulle være meget farligt for vores helbred at spise føde tilberedt i en mikroovn. Det skulle medføre mange forskellige sygdomme bl.a. kræft. Jeg har ikke læst noget tilsvarende heller ikke i Ingeniøren, at mikrobølgerne skulle være farlige?

Morten Poulsen, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, svarer:

Det er der heller intet, der tyder på, at de er.

Jeg har siddet med området i en del år, og jeg ser de samme vandrehistorier på nettet år efter år. Historier, der går på, at Norge har forbudt mikroovne på hospitalerne, fordi de er farlige. Russiske radarer med mikrobølger, hvor fugle er faldet ned, og sågar historier om folk, der har haft ondt i armen, efter at have haft deres arm i mikroovnen – hvilket nok ikke er så underligt.

Meget få har foretaget forskning på området, nok fordi der er bred enighed om, at mikroovne er ufarlige, men der er lavet noget. Bl.a. har den hollandske forsker D. Jonker i 1995 publiceret et studie, hvor han fodrede rotter med mad, der var opvarmet i hhv. mikroovn og på anden vis gennem tre måneder. Dyrene blev herefter obduceret, men viste ingen tegn på forandringer.

Jeg vil i højere grad sige, at det farlige ved mikroovne kan være, at det er sværere at styre temperaturen på maden end på komfuret, så man skal passe på ikke at brænde sig. Så når nogen f.eks. fraråder at opvarme modermælk i mikroovnen, så handler det ikke om en ændret struktur af mælken, men om, at mælken kan risikere at blive for varm.

Og så skal man være opmærksom på at anvende den rette emballage under opvarmningen. Plasticemballage skal være af en type, der er egnet til at blive brugt i mikrobølgeovn.

Men der er ikke noget, der tyder på, at selve opvarmningen skulle være kræftfremkaldende.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>