Spørg Scientariet: Hvorfor er der ikke seler i busserne?

David Harboe spørger: Hvorfor er der ikke seler i busserne? Fx bus S150, som kører fra Kokkedal til Nørreport, kører på motorvejen.

Søren Christensen Boss, kommunikationsrådgiver i Movia, svarer:

De store gule busser er indrettet efter de regler, som gælder for rutekørsel, og her er der ikke krav om sikkerhedsseler. Movia finder det heller ikke oplagt at indføre sikkerhedsseler, da busser er de mest sikre transportmidler på vejene – endda selv om rutebusser også må køre med stående passagerer. Bussernes sikkerhed bekræftes af en rapport, som DTU Transport lavede i 2012 over ulykker i 2007-2010.

Mens 20 knallertkørere statistisk set vil blive dræbt eller komme alvorligt til skade, hver gang der er tilbagelagt 10 millioner kilometer, så er tallet for fodgængere og cyklister 1-2, for bilister 0,14-0,16 og for buspassagerer 0,08. DTU Transports rapport kan ses i sin helhed her

Også Rådet for Sikker Trafik konkluderer, at busser er den sikreste transportform

Blandt årsagerne til bussernes lave risiko kan nævnes generelt lav hastighed (og højst 80 km/t på motorvej), meget rutinerede buschauffører, busser er meget synlige i trafikken pga. farve og størrelse, og størrelsen i sig selv gør også busser mere sikre, hvis uheldet er ude.

At indføre sikkerhedsseler i busserne ville naturligvis ikke forringe sikkerheden, men det er min klare overbevisning, at de midler, det ville kræve, kan bruges langt bedre mange andre steder – også inden for transportsikkerhed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>