Strid om milliardregning forsinker udvidelse af Panamakanalen

Slet skjulte trusler er de seneste uger føget frem og tilbage mellem entreprenørkonsortiet Grupo Unidos Por el Canal (GUPC), der er i gang med at udvide Panamakanalen, og Autoridad del Canal de Panamá (ACP), som bestyrer den.

Konflikten handler om ekstrakrav på 8,7 milliarder kr., som entreprenøren har sendt til ACP. GUPC mener blandt andet, at undergrunden har vist sig at være meget anderledes end beskrevet i udbudsmaterialet, og at det er en af hovedårsagerne til budgetskredet. Blandt andet viste det sig, at man ikke kunne bruge lokale materialer, der var opgravet til formålet, til betonen.

Ifølge en pressemeddelelse fra GUPC har ACP indtil videre nægtet at betale så meget som én balboa af ekstraomkostningerne.

Den uløste konflikt, der begyndte i 2013, fik i januar GUPC til at stoppe alt arbejde på kanalens udvidelse. Det fik til gengæld ACP til at true med at opsige kontrakten og gøre resten af arbejdet – cirka 30 procent af projektet – selv.

Læs også: Panamakanalen skal udvides til dobbelt størrelse


Her ankommer fire sluseporte til det såkaldte ‘tredje sæt sluser’, som Panamakanalen bliver udvidet med. Efter længere tids konflikt ser entreprenørkonsortiet GUPC og bygherren ACP nu ud til at kunne blive så enige, at arbejdet i det mindste kan blive genoptaget. Men hvem der skal betale ekstraregningen på 8,7 mia. kr., er stadig uafklaret. Foto: Autoridad del Canal de Panamá

Usikkerheden om projektets fremtid har medført stor international opmærksomhed, fordi andre lande og virksomheder har investeret milliarder i udvidelse af havne, opbygning af infrastruktur og indkøb af skibe, der kan udnytte, at man med udvidelsen kan få skibe på op til 13.000 TEU igennem kanalen mod 5.000 TEU i dag. Desuden vil udvidelsen fordoble kanalens kapacitet.

Konflikten har også genrejst diskussionen om, hvorvidt GUPC’s bud var urealistisk lavt, da de vandt design-build-kontrakten i 2009. Med et samlet bud på 17 mia. kr. var GUPC det eneste konsortium, der lå under ACP’s mål på 19 mia. kr. Derfor har både konkurrenter, lokale myndigheder og mange medier siden bragt formodninger om, at GUPC afgav et urealistisk lavt bud og derefter satsede på ekstrabetalinger.

Mistanken understøttes ifølge nyhedsbureauet Reuters desuden af, at konsortiets spanske leder, entreprenørfirmaet Sacyr, var ekstremt hårdt ramt af krisen i Spanien og havde brug for et stort projekt til at holde kreditorerne fra døren. Sacyr har imidlertid forsvaret sig med, at GUPC’s bud ikke bare var det økonomisk bedste, men også fik flest point for de tekniske løsninger, som konsortiet foreslog.

Læs også: Panamakanalen får en bypass-operation

Nu ser konflikten imidlertid ud til at være sat på hold. I en pressemeddelelse skriver APC, at arbejdet på projektet nu er gået i gang igen, efter at kanalbestyreren er gået med til at betale ca. 200 millioner kroner til at dække GUPC’s udgifter for december. GUPC havde krævet 272 mio. kr. men er gået med til løsningen.

Parterne skal nu forhandle om, hvordan de 8,7 mia. kr. kan finansieres, så projektet kan blive færdigt – formentlig et halvt år senere end planlagt – og derefter skal en international voldgift afgøre, hvem der skal betale de ekstra penge.

ACP forventer nu, at de første Post-Panamax-skibe kan sejle gennem kanalen i slutningen af 2015. ¨

Du kan se en præsentation af hele projektet her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>