Svenske forskere klar til at behandle øjenforkalkning med stamceller

Ti ældre med et syn, der er sløret, uden detaljer og forvrænget af øjenforkalkning får nu tilbudt en behandling med stamceller, der skal gøre det muligt at nyde solopgangen, som vi andre ser den.

De ældres øjensygdom har intet med forkalkning at gøre, trods det misvisende navn, men deres sanseceller i øjets gule plet (Macula) er svundet ind. Og som aldring på huden hos ældre er øjet også ramt af brune pletter.

Det dårlige syn skyldes mangel på nye celler, og her vil svenske forskere fra Karolinska Instituttet komme de ældre til undsætning. I laboratorier har forskerne udviklet en særlig type ‘rene’ stamceller, der kan tilpasses den enkeltes vævstype, og sprøjtes ind i øjet for at danne nye sanseceller.

Øjenforkalkning har fanget forskernes opmærksomhed

Svenskernes forskning kommer på et tidspunkt, hvor stamcelleforskere over hele verden har fokus på netop mulighederne for at behandle øjenforkalkning, der rammer en tredjedel af alle danskere, inden de fylder 75 år. Flere dyreforsøg har vist, at det er muligt, selvom en udfordring ofte er at få tilstrækkeligt med celler til at integrere sig i øjet.

Amerikanske forskere har også vist effekter på patienter med øjenforkalkning, og allerede i starten af 2010 fik to patienter et forbedret syn med behandlingen.

Læs også: Stamcellebehandling giver blinde synet igen

Gror stamceller på menneske-proteiner

Den svenske produktion af stamceller er dog særlig på en række punkter. I stedet for at lade cellerne vokse på proteiner fra dyr eller mennesker bliver de groet på rene menneske-proteiner, kaldet lamininer LN-521, udviklet af det svenske firma Biolamina. Det sikrer en ren produktion uden forurening af uønskede proteiner.

»Lamininer er et helt naturligt vækstmedium, fordi de findes omkring stamcellerne i vores krop. Der har bare aldrig været nogen, som er lykkedes med at skabe dem til laboratorier, og det er et stort gennembrud, at vi nu har gjort dem tilgængelige,« siger professor Karl Tryggvason til Ingeniøren.

Undgå behov for immundæmpende medicin

Stamcellerne er egentlig baseret på embryonale stamceller, altså fra det tidligere menneskefoster, som er skabt ved kunstig befrugtning. Sammen med forskere fra Singapore har svenskerne gjort det muligt at nøjes med én celle fra et embryo, mens det endnu kun består af otte celler. På den måde kan fostret teoretisk blive indsat i livmoderen igen og udvikle sig til at barn. Dermed omgår metoden det etiske dilemma i at skabe fostre udelukkende til at udtage stamceller for derefter at destruere det.

Med metoden kan forskerne udvikle en bred vifte af stamcellelinjer baseret på en lang række celler fra otte-cellede embryoer. I øjeblikket har forskerne 20 stamcellelinjer, men regner med at nå op på 150. Det vil nemlig gøre det muligt at matche patienterne med en bestemt vævstype og undgå behovet for immundæmpende medicin for at forhindre kroppen i at frastøde cellerne, skriver Ny Teknik.

De første forsøg med at behandle øjenforkalkning bliver udført på St. Eriks øjenklinik i Stockholm i løbet af i år, og forskerne på Karolinska Institut er allerede i gang med at skabe cellekulturerne, der skal bruges til forsøget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>