Vulkaner dæmper drivhuseffekten

På trods af at 13 af de 14 varmeste år ligger i dette århundrede, så undrer klimaforskere i disse år sig over, at den globale opvarmning ikke stiger så meget som forventet.

Nu har et forskerhold med Bejnamin D. Santer fra Lawrence Livemore National Laboratory i Californien, USA, i spidsen vist, at 17 mindre vulkanudbrud siden år 2000 har været med til at dæmpe jordens opvarmning. Det skriver Nature Geoscience.


Vulkaner som Merapi i Indonesien, har været med til at dæmpe udviklingen i den globale opvarmning med 15 procent.

Vulkanudbrud som Nabro i Eritrea, Kasatochi i Alaska og Merapi i Indonesien har sendt svovlpartikler ud i atmosfæren og på den måde blokeret for sollyset.

Læs også: Nasa-video dokumenterer: Se 60 års global opvarmning på 15 sekunder

Det er dog ikke alt vulkanudbruddene kan hæfte for. Faktisk vurderer forskerne, at de mange små vulkanudbrud kun kan redegøre for 15 procent af den mindre stigning i den globale opvarmning, som er registreret:

»Vulkaner er en del af svaret, men der er ikke én faktor, som alene har ansvaret for dæmpningen i opvarmningen,« siger Benjamin Santer til Reuters og nævner variationer i solpletter og udviklingen i den kinesiske forurening som andre usikre faktorer.

Læs også: Forskere: Klimamodellerne undervurderer den globale opvarmning

Forskere har tidligere peget på, at verdenshavenes øget optag af varme også kan være med til at forklare den globale opvarmnings langsommere tempo end hidtil antaget.

Forskerne understreger dog også, at vulkaner kun giver et midlertidig pusterum for den globale opvarmning. Der er derfor brug for at, verdens lande skære drastisk ned på emissionen af drivhusgasser for at undgå oversvømmelser, tørke, hedebølger og øget vandstand i verdenshavene, siger de.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>