Satellitsignaler afslører sidste livstegn fra forsvundet fly

En satellit har spottet det forsvundne Malaysian Airlines MH370 knap seks timer efter den hidtil seneste kendte position. Det har ikke bare udvidet eftersøgningen, men tilmed overbevist malaysiske efterforskere om, at flyets forsvinden er sket som følge af en bevidst handling.

Fredag offentliggjorde satellitfirmaet Inmarsat, at én af deres geostationære satellitter over Det Indiske Ocean modtog svar på såkaldte ‘ping’, der angiveligt skulle stamme fra MH370.

»Rutinemæssige automatiske signaler blev registreret på Inmarsat-netværket fra Malaysia Airlines flight MH370 under dets flyvning fra Kuala Lumpur,« skriver satellitnetværket i en kortfattet pressemeddelelse og angiver, at informationen herefter blev delt med Malaysian Airlines.

De automatiske signaler er udsendt en gang i timen fra satellitten for at holde styr på, hvem der er på netværket. Ifølge flere medier modtog satellitten svar fem eller seks gange, hvilket har kunnet sandsynliggøre, at flyet stadig var i funktion lørdag morgen kl. 8:11 lokal tid.

Læs Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370

Det har flere implikationer for både eftersøgningen og efterforskningen af det forsvundne fly. De modtagne signaler og deres registrerede svartider har gjort det muligt for efterforskerne at beregne, i hvilken radius fra satellitten flyet kan have befundet sig, efter det seneste kendte radarsignal, der placerede MH370 over Malaccastrædet.

Læs også: Nyhedsbureau: Radar spottede forsvundet fly langt fra planlagt rute

Dermed er eftersøgningen langs flyets oprindelige rute fra Kuala Lumpur til Kinas hovedstad Beijing helt droppet, og indsatsen fokuseres nu ved to mulige linjeføringer langs den beregnede afstand fra satellitten.

De to mulige linjeføringer er inddelt i en nordlig og en sydgående korridor. Den nordlige linjeføring starter ved Thailand og strækker sig et godt stykke op i Centralasien – et område, der ifølge flere eksperter har et stort netværk af militære radarer, der burde have opfanget flyet, hvis det begav sig over det luftrum.

Derfor anser mange det nu for mere plausibelt, at MH370 har befundet sig i den sydlige korridor, der krydser Indonesien og fortsætter langt ud i Det Indiske Ocean, da det sidste ‘ping’ blev sendt tilbage til satellitten tidligt lørdag morgen.

Samtidig ændrer det afgørende på teorierne om, hvad der skete om bord på MH370. Satellitsignalerne afslører nemlig indirekte, at flyets kommunikationsudstyr bevidst er blevet afbrudt af én eller flere ombordværende med stor indsigt i kommunikationsteknologierne anvendt i kommercielle fly.

Læs også: USA: Nu leder vi også efter forsvundet fly i Det Indiske Ocean

Da efterforskere hidtil hverken har kunnet be- eller afkræfte, om flyets manglende kommunikation kunne forklares med et havari, har de heller ikke kunnet fastslå, om MH370 forsvandt som følge af en ulykke, eller en bevidst handling.

De nye livstegn fra satellitsignalerne har nu fået den malaysiske premierminister til at bekræfte, at både flyets transponder, der sender et identificerende signal til flykontrollen på landjorden, og flyets Acars-system bevidst er blevet slået fra i luften.

Læs også: Ny mystik: Malaysisk fly sendte motordata i fire timer, efter at det forsvandt

Acars-systemet er en kommunikationsservice, som flyselskaber skal abonnere på. Via systemet kan flyet kommunikere med landjorden og sende data om blandt andet motorens tilstand ned til datalogs på landjorden.

Det har fået efterforskere til at tage et nærmere kig på passagerlisten samt ført til ransagning af de to piloter hjem. Hos den ene af piloterne fandt man en hjemmebygget flysimulator, som malaysiske politi har skilt ad og konfiskeret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>