14 fejl i politiets brandefterforskning kan have sat mand bag tremmer

42-årige Thomas Lund er en af de danskere, der kan være blevet idømt fængselsstraf for ildspåsættelse, selvom han er uskyldig. Sådan lyder det ifølge DR Nyheder.

Mange år efter, at Thomas Lund blev idømt et års fængsel i 2003 og en millionbøde, får han nu opbakning fra brandekspert, der har gennemgået hans sag.

Læs også: Brandforsker gransker politiets beviser i flere sager

Thomas Lunds historie kommer frem oven på DR’s undersøgelser af politiets metoder i brandefterforskningen, som beskyldes for at være så mangelfuld, at den måske kan have fået sat uskyldige danskere bag tremmer.


Lars Schiøtt Sørensen

»Den mand er dømt og har siddet i fængsel på grund af et mangelfuldt grundlag,« siger brandteknisk ekspert Lars Schiøtt Sørensen, seniorforsker på Statens Byggeforskningsinsitut, til Danmarks Radio.

14 fejlkonklusioner bag dom

Den brandtekniske ekspert har gennemgået Thomas Lunds sag og har fundet 14 afgørende punkter i anklagen, som han finder tvivlsomme, og som derfor indikerer, at Thomas Lund er blevet uskyldig dømt.

Politiet hævdede at have fundet flere arnesteder, der normalt er tegn på en påsat brand. Arnestederne var præget af nedbrændinger, hvilket vil sige, at de har været så varme, at ilden har brændt ned i overfladen. Politiet skulle også have fundet rester af benzin, som Thomas Lund angiveligt skulle have hældt ud forskellige steder.

Men Lars Schiøtt Sørensen mener, der er en række faktorer, som politiet slet ikke har taget hensyn til.

Blandt andet er der ikke taget højde for fænomenet overtænding, som samler røggassen fra branden under loftet. Den bliver så varm, at den i sig selv kan antænde genstande nede i rummet.

På samme måde var den benzin, som teknikerne fandt, ikke præget af varmen fra branden, hvorfor den brandtekniske ekspert konkluderer, at den lige så godt kan være kommet fra de kædesave, som brandmændene har brugt under aktionen med at få branden under kontrol.

Læs også: Brandekspert har sat ild i Christiansborg

Dermed går den brandtekniske ekspert Lars Schiøtt Sørensen endnu en gang i flæsket på politiets efterforskning, som han i flere omgange har beskyldt for at være fejlbehæftet. Det har fået flere danske politikere op af stolene, da der er frygt for, at flere danskere kan være blevet udsat for justitsmord.

Nu vil Thomas Lund ifølge DR forsøge at få sin sag genåbnet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>