3D-printet mekanisk håndprotese koster kun 50 dollar i materialer

Den 53-årige amerikaner Jose Delgardo Jr. blev født uden venstre hånd. I de seneste tre år har han brugt en elektronisk håndprotese til en pris af 42.000 dollar – en kvart million kroner – til at lette hverdagen, men nu har det vist sig, at en mekanisk hånd til en brøkdel af prisen faktisk klarer jobbet lige så godt.

Den billige håndprotese er primært konstrueret af ABS-plast, som er det samme materiale, der bruges til at fremstille Lego-klodser. Og de nødvendige stykker plast kommer fra en almindelig 3D-printer.

Ud over plast er protesen fremstillet af liner, der løber langs fingrenes underside og sørger for at knytte dem, når håndleddet bøjes. Elastiske liner langs fingrenes overside retter dem ud igen, når håndleddet rettes ud. Desuden består protesen af noget stof og velcro, så hånden sidder fast på underarmen. Den samlede pris for materialerne ligger på cirka 50 dollar, altså under 300 kroner.

Læs også: Dansker tester verdens første håndprotese med indbygget følesans

Med håndprotesen kan Jose Delgardo holde på rattet, når han kører bil, og han kan opsamle og bære indkøbsposer. Han fortæller også, at den billige protese faktisk er bedre end den langt dyrere, når det gælder om at løfte og flytte rundt på kasser.

De 3D-printede mekaniske proteser er dog ikke for hvem for helst, for de kræver, at man stadig har håndleddet i behold, og at man er i stand til at bøje det mindst 30 grader. For mange handicappede vil de dyre myoelektriske håndproteser stadig være at foretrække. Her bevæges de kunstige fingre ved hjælp af små elmotorer, der styres af elektroder, som registrerer nerveimpulser i armen. De nyeste prototyper kan endda sende signaler tilbage, så brugeren kan føle objekters form og konsistens.

Læs også: Sådan fik dansker følesansen tilbage ved hjælp af håndprotese

Den mekaniske hånd er baseret på et frit tilgængeligt 3D-design ved navn Cyborg Beast, og den viser, hvordan 3D-printere er på vej til at revolutionere markedet for proteser. Specielt i fattige lande, hvor de dyre proteser er en uopnåelig drøm for størstedelen af de potentielle brugere, kan billige 3D-printede proteser virkelig gøre en forskel.

Arbejdet med at udvikle billige håndproteser baseret på 3D-print har efterhånden stået på i halvandet år, ikke mindst igennem projektet Robohand. Det blev startet af sydafrikaneren Richard van As, der selv mistede alle fingre på højre hånd ved en ulykke i maj 2011.

Sammen med amerikaneren Ivan Owen udviklede han den mekaniske hånd, der har været udgangspunktet for alle senere versioner. Designet blev nemlig frigivet som open source. Mere end 200 personer rundt omkring på kloden har nu fået proteser baseret på Robohand-designet.

Nye designs dukker jævnligt op, ikke mindst igennem gruppen e-NABLE, der forsøger at holde styr på udviklingen inden for 3D-printede håndproteser. Og Jose Delgardo er altså godt tilfreds med sin Cyborg Beast-hånd.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>