Blogger: Har du den karriere DU gerne vil have?

Jeg er heldig at møde mange ingeniører og deriblandt desværre også nogle, som er havnet i en situation, hvor de egentlig ikke burde være – i så lang tid i hvert fald.

For et stykke tid siden holdt jeg et LinkedIn-kursus for ingeniører, deriblandt var en ingeniør, som i bund og grund var kommet på LinkedIn-kurset for at få gjort noget ved sin karriere.

Først misforstod jeg ham, da jeg spurgte ind til, hvilke opgaver han var god til at løse, hvad han godt kunne lide at arbejde med osv. Han snakkede om et halvt år. Et halvt år, som jeg troede var et halvt år, hvor han IKKE havde arbejdet med det, han gerne ville.

Jeg sagde til ham, at han skulle glemme det halve år og fokusere på det, han gerne ville fremadrettet.

Ups – jeg havde ikke lyttet ordentligt (han talte forståeligt nok meget stille). Det vidste sig, at det var 5 et halvt år siden, at han i et halvt år havde arbejdet med det, han gerne ville. Fem og et halvt år.

Har DU den karriere, du gerne vil have?
Arbejder DU med det, du gerne vil?

Du får et eksempel mere.

En anden ingeniør, som jeg for nogle år tilbage havde inde til sparring, var i nogenlunde samme situation. Her snakker vi bare 10+ år. Han brugte overhovedet ikke sine kompetencer, der var en masse hensyn, der skulle tages, og andre bestemte fuldstændig hans karriere (eller mangel på samme).

Han vidste udmærket godt, hvad han ville, men fra der, hvor han var havnet nu, til der, hvor han gerne ville være, var der et godt stykke vej. Vi arbejdede med, hvordan han i steps kunne nå derhen, hvor han gerne ville være, og fik sat handling på. Han tog virkelig sig selv SERIØS og arbejdede sig igennem de forskellige steps. Da jeg for nylig hørte fra ham, skulle han til jobsamtale. Jeg er ikke i tvivl om, at han får det, det var lige det, han ville. Jeg krydser i hvert fald fingre.

Hvordan er din karriere?

Man kan ikke altid arbejde med lige nøjagtig det, man vil, men der behøver ikke at gå fem eller ti år, før man opdager ‘Det her er ikke mig’.

Hvem bestemmer din næste opgave/dit næste job?

A. Er du glad på dit arbejde? Gør du den forskel, du gerne vil? Udvikler du dig, som du gerne vil? Ved du, hvad du vil? og er du der ikke endnu, arbejder du så for at nå det?

eller

B. Sidder du tilbagelænet og venter på, at DE ANDRE skal finde ud af, hvad du er bedst til? Hvad de synes, du skal arbejde med?

Er svaret A? Så bliv ved med det!

Er svaret B? Så er det i tænkeboks og tid til at tage dig selv alvorligt. Din bus kører sikkert derudaf, men vil du selv bestemme retningen, skal du flytte dig fra passagersædet til førersædet.

Det drejer sig ikke nødvendigvis om, at du skal have et nyt arbejde i en anden virksomhed. Du kan stille og roligt starte med at få ændret dine opgaver på din nuværende arbejdsplads (og du behøver ikke vente til næste års MUS).

I mine øjne er det vigtigt, at vi tager os selv og vores job (karriere) seriøst, blandt andet fordi:

  • Det, vi bedst kan lide, er som regel også det, vi er bedst til
  • Når vi bidrager med det, vi er bedst til, udnytter vi i samfundet vores ressourcer bedst muligt

Sidstnævnte ingeniør er stadig i samme virksomhed, som da jeg mødte ham første gang, men i en helt anden stilling og med nogle helt andre opgaver, og jeg er da ikke et øjeblik i tvivl om, at både han og virksomheden får meget mere ud af hinanden i dag.

Så bliv chauffør i din egen bus.

Der er kun en, der er ansvarlig for din karriere (og dit liv), og det er dig. Skræmmende, for så kan man ikke bare give andre skylden, men også enormt befriende, for det betyder, at du kan bestemme over, hvordan du vil se på tingene, hvordan du vil agere, hvad du vil, og hvor du vil hen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>