Dna-molekyle kan dræbe frygtet Ebola-virus

Ebola-virussen, som i øjeblikket hærger i Vestafrika med 135 dødsfald til følge, er frygtet over hele verden, ikke mindst fordi den endnu ikke kan kureres. Men amerikanske forskere kan være på sporet af en mulig kur, skriver Realclearscience.com.

Forskerne har nemlig fundet et molekyle, BCX4430, som har kureret både gnavere og aber for virusser, der giver blødningsfeber ligesom Ebola.

Molekylet minder så meget om adenosin, der er a’et i dna, at virusser kan forveksle dem og gå efter BCX4430 i stedet for a’et. Men når virussen bruger BXC4430 til at brede sig i dyrenes celler, har det vist sig, at det modsatte sker. I stedet for at vokse blokerer molekylet for virussen og forhindrer den i at vokse og reproducere sig.

Samtidig tyder intet på, at menneskeceller ellers lader sig narre af molekylet, så der skulle ingen fare være, for at BCX4430-molekylet skader menneskets andre celler – molekylet har kun effekt på virussen.

Kurerede 17 ud af 18 aber

I dag står læger magtesløse over for virussen, der giver blødningsfeber. Første symptomer ligner influenza og udvikler sig så til blødninger fra kropsåbninger som tarmen, øjne og ører, fordi virussen forhindrer blodet i at størkne.

Læs også: Ebola-epidemi er ude af kontrol

Forskergruppen har i de biologiske laboratorier på Fort Detrick i Maryland eksperimenteret med at inficere makakaber med den dødelige Marburg-virus. Aberne fik to dagsdoser BCX4430 i 14 dage, henholdsvis en time, 24 timer og 48 timer efter at de blev inficerede.

Forsøget resulterede i, at samtlige af de aber, der ikke fik BCX4430, døde efter 12 dage. Men selv de aber, som først fik molekylet efter 48 timer, overlevede alle på nær en enkelt, hvilket var 17 ud af 18 aber.

In vitro-undersøgelser viste yderligere, at BCX4430-molekylet har potentiale til at virke mod en bred række virusser såsom Sars, Mers, influenza, mæslinger og denque feber. Der er dog endnu ikke foretaget kliniske forsøg med mennesker.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>