DSB køber nye lokomotiver for første gang i 22 år

Forligskredsen bag ‘Bedre og Billigere Kollektiv Trafik’ har besluttet at købe de 67 leasede dobbeltdækkervogn for 780 mio. kr. Derudover er der sat 420 mio. kr. af til ellokomotiver til at skubbe dem. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Dobbeltdækkervognene skulle i 2016 være leveret tilbage til det i Luxembourg hjemmehørende leasingselskab Ascendos Rail Leasing. Planen var, at IC4-tog på det tidspunkt kunne indsættes i landsdelstrafikken, og at de IC3-tog, der i dag kører mellem landets store byer, i stedet kunne indsættes i den østdanske lokaltrafik. Men det har længe været erkendt, at IC4-togene næppe bliver klar til at erstatte IC3-togene, så DSB har undersøgt forskellige muligheder for at kunne fortsætte med dobbeltdækkervognene.

Læs også: DSB køber 67 dobbeltdækkervogne

De 67 dobbeltdækkervogne har cirka 7.200 pladser, hvilket svarer til pladserne i cirka 35 IC4-togsæt. Med købet har DSB dermed pladskapacitet nok til kunne overholde sin kontrakt med staten og skabe tryghed for passagererne – også efter 2016, hvor dobbeltdækkerne skulle være leveret tilbage.

»Med aftalen undgår vi en situation, hvor vi skulle satse på, at IC4-togene pludselig ville køre problemfrit for at kunne dække det fremtidige pladsbehov,« siger transportminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Læs også: Bombardier kommer med nyt slagtilbud på øresundstog

Forligskredsen består af regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

»Jeg er tilfreds med, at vi med et bredt flertal sikrer, at der ikke vil komme kaotiske tilstande i togene, når lejekontrakten på de 67 dobbeltdækkervogne, som hver dag bruges af tusindvis af passagerer, udløber. Samtidig skaber vi med nye ellokomotiver mulighed for en mere miljøvenlig og driftsikker togdrift på de danske skinner,« siger transportminister Magnus Heunicke (S).

Pengene til de 67 dobbeltdækkervogne og ellokomotiverne finansieres af de 1,2 mia. kr., der med aftalen om ‘Bedre og Billigere Kollektiv Trafik’ af 12. juni 2012 er afsat til indkøb af eltog.

Det er over 20 år siden, DSB sidst købte lokomotiver. De nyeste Litra EA-lokomotiver blev leveret i 1992.

Læs aftalen om indkøb af dobbeltdækkere

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>