Færre krydser Øresundsbron – økonomien igen under pres

Økonomien i Øresundsforbindelsen er ramt af faldende trafik på broen. 18.337 køretøjer per døgn krydsede broen i 2013. Det er et fald på 1,2 procent og lavere end selv de mest pessimistiske trafikprognoser. Det skriver Børsen.

Udviklingen er taget til over de seneste fire år. I broforbindelsens mest pessimistiske scenarie skulle der køre mellem 20.000 og 30.000 biler over broen i døgnet.

Den negative udvikling betyder, at tilbagebetaling af broen igen er udskudt, denne gang med et enkelt år.

»Selvfølgelig er det noget, vi har attention på, at trafikudviklingen ikke i de senere år har været så gunstig, som vi havde håbet på. På Øresund er det specielt tilbagegangen i pendlertrafikken, der slår igennem. Men på indtægter er vi blevet ramt mindre, end når man bare kigger på trafiktallene,« siger Kaj V. Holm, finansdirektør i Sund & Bælt Holding, der ejer halvdelen af Øresundsbro Konsortiet.

Det oprindelige budget forudsagde, at broen ville blive tilbagebetalt 30 år efter åbningen i 2000, men nu regner man med, at broen først bliver tilbagebetalt i 2034.

Økonomien i Øresundsforbindelsen ser dog endnu ikke ud til at være ramt af virkeligheden, for den baserer sig stadig på en årlig tilvækst på fire procent.

»Konjunkturerne har været meget dårlige. Og vi håber da på en genopretning, når vi laver vores middelscenarie. De indtægter, der er tabt, kommer jo ikke igen. Så vi kigger på verden herfra og frem. Og der arbejder vi stadig med tre scenarier – men niveauet for dem er rykket ned,« siger Kaj V. Holm.

I 2010 vurderede Øresundsbro Konsortiet nemlig, at forbindelse på lang sigt ville opleve vækst, fordi der nogle år vil være flere trafikanter på broen end i vækstscenariet. På den måde vil nogle år udligne de dårlige, lyder det.

Der er dog også nogle tal, som går den rigtige vej for broforbindelsen. For mens pendlerne udebliver, så er der sket en vækst i fritidstrafikken, hvor 300.000 i 2013 købte abonnement, som sikrer kunderne en lavere pris, hver gang de krydser broen.

Samtidig er der også sket en vækst på 6,5 procent for fragttrafikken.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>