FBI’s biometriske overvågningssystem under hård kritik

Det amerikanske forbundspoliti (FBI) er i fuld gang med at klargøre et nyt, avanceret biometrisk overvågningssystem, som skal være færdigt i løbet af 2015. Men nu er systemet kommet under hård kritik fra flere interesseorganisationer, skriver Jyllands-Posten.

Det nye system er kort fortalt en ansigtsgenkendelsesdatabase, som giver FBI mulighed for at sammenholde billeder fra videoovervågning med billeder fra FBI’s fotoarkiv.

Det gør man ved at skabe en 3D-model af mistænkelige personers ansigter, hvilket gør ansigtet sammenligneligt, hvis det skulle dukke op på en kamera. På den måde er der god mulighed for at søge efter mistænkte på overvågningskameraer.

Projektet er døbt Next Generation Identification (NGI) og skal over tid erstatte strafferegistre og den amerikanske database med fingeraftryk.

Men nu er flere interesseorganisationer bekymret for, at uskyldige ender i FBI’s nye database. Interessegruppen Electronic Frontier Foundation (EFF) har fået aktindsigt i projektet, og det viser sig, at FBI allerede har lagt 16 millioner billeder ind i systemet og forventer at have 52 millioner i 2015.

Man behøver dog langtfra være kriminel for at få sit billede i databasen. For mens fingeraftryksdatabasen kun er forbeholdt kriminelle, så skal man blot blive fanget i et billede sammen med en kriminel eller mistænkt for at komme i den nye database.

Derudover vil folk, som søger job hos FBI, blive registreret i databasen som et led i et baggrundstjek.

»Det betyder, at selvom man aldrig er blevet arresteret for en forbrydelse, så kan ens ansigt fremover blive søgbart i databasen, hvis arbejdsgiveren kræver denne form for baggrundstjek. Man bliver ufrivilligt impliceret som kriminel mistænkt bare i kraft af at have sit billede i en database med kriminelle,« siger EFF i en pressemeddelelse.

Aktindsigten afslører, at FBI inden 2014 vil have 4,3 millioner fotos i databasen, som intet har med kriminalitet at gøre.

Det er specielt problematisk, fordi forskning (PDF) i ansigtsgenkendelsessystemer peger på, at der forekommer flere falske identifikationer, efterhånden som databasen vokser.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>