Forskere opfanger partikler fra universets mest voldsomme eksplosion

Et hold af forskere fra det amerikanske University of Wisconsin-Madison har opdaget tre neutrinoer, hvis høje energi aldrig er set før. Neutrinoerne kan stamme fra den voldsomste eksplosion i universet. Det skriver amerikanske Nature.

Neutrinoerne har en energi, der ifølge Nature skal måles i petaelektronvolt, eller PeV – en energi svarende til en million gange en protons masse. Til sammenligning sker protonkollisionen i partikelacceleratoren LHC, Large Hadron Collider, ved 14 TeV – altså 14 billioner elektronvolt. Der går 1.000 TeV på én PeV.

Sidste år offentliggjorde forskerne i projektet, der kaldes IceCube, at der var fundet to neutrinoer, Ernie og Bert, men nu offentliggør forskerne, at de har fundet en tredje, der kaldes Big Bird.

Læs også: Gammaudbrud dømt ude som årsag til kosmisk stråling – mysteriet vokser

Opdagelsen er interessant, fordi neutrinoer sjældent interagerer med andre partikler og fortsætter upåvirket af eksempelvis magnetfelter i universet. Dermed burde løbebanen altså pege direkte tilbage til kilden, der ofte er sorte huller, eksplosioner eller galakser, der føder stjerner i et højt tempo.

Opdagelsen skete ved hjælp af mere end 5.000 digitale optiske moduler, der er indlejret i den antarktiske is. Modulerne er spredt over et område på en kubikkilometer is på Sydpolen. Beliggenheden er netop valgt på grund af den naturligt rene is, der er på Antarktis.

De optiske moduler opfanger de små lysglimt, der opstår, når neutrinoer fanges i isen. Det sker så sjældent, at forskerne bag projektet har søgt i to år for at finde de tre højenergi-neutrinoer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>