Forskere spotter den mest dødbringende form for malaria i blodprøver

Malaria var ifølge World Health Organisation skyld i 627.000 dødsfald i 2012. Størstedelen af ofrene var afrikanske børn. Men nu har forskere fra Sveriges største tekniske universitet, KTH, fundet ud af, hvordan læger kan fastslå, hvilke patienter der er blevet inficeret med den mest alvorlige og dødelige variant af sygdommen.

Forskerne fra KTH har sammen med Karolinska Instituttet og kolleger fra England og Nigeria undersøgt blodprøver fra 700 børn, der kom ind på hospitaler og klinikker i Nigeria, fordi deres forældre troede, at de havde fået malaria.

Læs også: Vaccine mod malaria på vej efter største test i Afrika nogensinde

På det stadie opstår problemer, fordi man i dag ikke kan identificere, hvilke patienter der vil udvikle alvorlig malaria og kort tid efter gå i koma og dø. Derfor risikerer børn i dag at blive sendt hjem, selv om de burde blive under observation og behandling på hospitalet, lyder det i en pressemeddelelse fra KTH.

»Vores forskning gør det nu muligt at identificere de patienter, som er i risiko for at dø, så de ikke bliver sendt hjem for tidligt,« siger Peter Nilsson, der er professor i proteomics på KTH, i pressemeddelelsen.

13 proteiner kan afsløre dødeligheden

Forskerne har analyseret flere end 1.000 forskellige proteiner i blodprøver fra over 700 børn, hvoraf 500 var smittede med malaria. På den måde har de fundet frem til 13 proteiner, som er forskellige, afhængig af om patienten har en mild eller kompliceret form for malaria.

»Disse proteiner fandt vi større indhold af i blodet hos de børn, som senere udviklede en alvorlig malaria-infektion,« forklarer Peter Nilsson.

Læs også: Ny produktion af malariamedicin kan være skadeligt for miljøet

Han kalder selv undersøgelsen unik, fordi den for første gang analyserer de menneskelige proteiner hos et stort antal personer.

»Når det gælder malaria, har forskere tidligere primært studeret malariaparasittens egne proteiner,« siger han i pressemeddelelsen.

Forskerne fremhæver desuden, at det ikke kræver myndighedsgodkendelse at analysere blodprøver fra patienterne for ekstra proteiner:

»Så det kan ikke vare længe, før man begynder at teste dette i praksis hos børn med malaria, hvilket også vil bidrage til en større viden om disse proteiner og deres betydning. Vi har en god kontakt med klinikker i Nigeria, og vi har også planer om at udvide undersøgelsen til at omfatte prøver fra andre regioner,« siger professor Peter Nilsson.

Resultaterne er offentliggjort i en artikel i tidskriftet PLOS Pathogens.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>