Forureningsramte boligejere kan få statsgaranterede lån til oprydning

Omkring 400 ejere af huse på forurenede grunde er i dag stavnsbundne, fordi der vil gå op til 10-14 år, før regionerne fjerner jordforureningen. Det vil miljøminister Kirsten Brosbøl (S) lave om på ved at lave låneordning, så boligejerne kan få renset grundene med det samme.

»Hvis der er en akut sundhedsrisiko, så kan man få øjeblikkelig hjælp, men ellers kan der gå mange år, inden jordforureningen er væk. Det kan være en kedelig situation at stå i for nogle familier, der er bekymrede eller gerne vil sælge deres hus. Jeg åbner derfor en låneordning, som giver boligejere mulighed for at få et afdragsfrit statsgaranteret lån, så man kan få renset sin grund uden ventetid,« forklarer miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

Der er kortlagt ca. 15.000 grunde med konstateret forurening, hvor langt størstedelen er gamle forureninger. Efter jordforureningsloven skal forureneren betale for oprydning, men der er mange gamle forureninger, fra før forureneren betaler-princippet kom ind i loven 1. januar 2001.

De cirka 400 boligejere, der uforskyldt er blevet ejere af en forurenet grund, kan hjælpes på tre måder:

I den almindelige offentlige indsats rydder regionerne op i prioriteret rækkefølge, efter hvor stor en risiko forureningen udgør for sundheden og grundvandet. Regionerne har 420 mio. kroner årligt til denne opgave.

Værditabsordningen er en ordning, hvor boligejere kan få opryddet deres forurenede boliggrund på statens regning mod en mindre egenbetaling. Værditabsordningen bygger på et først til mølle-princip. Der er ca. ti års ventetid for den sidst tilkomne boligejer på ventelisten. Der er visse begrænsninger for ordningen, bl.a. skal ejeren have købt ejendommen i forurenet tilstand uden at vide eller burde vide, at ejendommen er forurenet.

Låneordningen er et tilbud til boligejere, der står på værditabsordningens venteliste, men vil have en oprydning her og nu. Låneordningen er et godt tilbud til de boligejere, der står med et akut behov for en oprydning, og låneordningen giver disse boligejere mulighed for at komme ud af en låst situation via et statsgaranteret, afdragsfrit lån. Personer tilmeldt værditabsordningen får direkte besked med brev, når låneordningen åbnes.

Med låneordningen kan man optage et lån i banken, og derefter sørger regionen for oprydning med det samme. Boligejeren skal betale for oprettelse af lånet og renter, og staten betaler en del af renten svarende til nationalbankens udlånsrente.
Regionerne prioriterer deres indsats mod jordforurening, så de tager de værste grunde først. Derfor vil boligejere med mindre alvorlige jordforureninger komme bagerst i køen.

Med den nye låneordning vil boligejerne få det lånte beløb refunderet af staten på det tidspunkt, hvor det var planlagt, at deres grund skulle have været renset.

Udmeldingen kommer, samtidig med at Danmarks Radios tv-program Kontant tirsdag aften viser, hvilke problemer mange boligejere står med.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>