Hvis du havde valget: Digital Post eller krypteret e-mail?

»Jeg bliver ret irriteret over, at jeg får en mail om, at jeg skal gå ind og tjekke et eller andet, og så skal jeg først finde min NemID frem og logge ind. Så vil jeg meget hellere have det som e-mail. Det ville være meget nemmere, og så ville det være mig selv, der stod for opbevaringen i stedet for, at min post skal ligge et eller andet arbitrært sted.«

Sådan siger it-aktivist Christian Panton.

Christian Panton henvendte sig for nyligt til Digitaliseringsstyrelsen og spurgte om han kunne få leveret sin Digital Post som m/MIMS krypteret e-mail ligesom virksomheder kan. Det kunne han ikke. Mere om det senere.

Digital Post har været obligatorisk kommunikationskanal mellem virksomheder og offentlige myndigheder siden november 2013, og det bliver det samme for private borgere om lidt under syv måneder. Men hvad er egentlig Digital Post?

Usikkerheden har hersket i debattrådene under de fleste artikler om emnet. Er Digital Post ikke bare e-Boks?

Ikke helt men næsten. Ligesom e-Boks får man en mail om, at der er en besked fra det offentlige. Og ligesom med e-Boks skal man logge på med NemID for at læse beskeden. Men det er alligevel ikke helt det samme.

Hermed et forsøg på en forklaring: Digital Post er leveret af e-Boks A/S, og kort fortalt er det e-Boks beregnet til det offentlige – nu med tovejskommunikation. En grundlæggende forskel på e-boks og Digital Post er nemlig, at borgeren også kan svare det offentlige, når (næsten) alle myndighederne begynder at bruge Digital Post til at kommunikere med borgeren fra november.

Men hvis man både har e-Boks og Digital Post, så man kan man alle tingene begge steder – og behøver altså kun at gå et sted hen. Man kan således både vælge at modtage post fra private virksomheder på Digital Post eller post fra offentlige myndigheder på e-Boks. Så længe du har oprettet dem begge, kan du nøjes med at bruge den ene, lyder ræsonnementet på Århus Kommunes hjemmeside.

Læs også: Gymnasieelev: »Jeg ved ikke, hvad digital post er, og jeg har aldrig hørt nogen tale om det«

Ingen interesse hos privatpersoner

Virksomheder kan dog slippe for at logge på med NemID, hver gang der er post. De har nemlig mulighed for at få leveret deres Digital Post som e-mail via krypteringsstandarden m/MIMS. Men Christian Panton måtte erfare, at det samme ikke gør sig gældende for private borgere.

»Muligheden for at få videresendt Digital Post som s/MIME er kun for virksomheder,« lød svaret fra Digitaliseringsstyrelsen til Christian Panton med den tilhørende begrundelse, at behovet for løsningen er minimalt hos privatpersoner.

»Vi har ikke kendskab til andre, som har ønsket dette,« hedder det i en mail fra styrelsen.

Det fik Christian Panton til at lægge svaret på Twitter og spørge, om det nu også kan passe, at han er den eneste, der gerne vil have Digital Post på e-mail. Det ser det ikke ud til, at han er. Flere kom på banen og tilsluttede sig ønsket om at kunne læse vigtige meddelelser fra det offentlige via en e-mail-klient. Digitaliseringsstyrelsen lovede at tage det med i overvejelserne om fremdige opgraderinger af systemet, og det håber Christian Panton vil bære frugt.

»Mit argument er ikke, at det er noget, der skal trækkes ned over hovedet på folk, der ikke har lyst til det. Men når løsningen nu ligger der til virksomhederne, så forstår jeg ikke, hvorfor det ikke bare er muligt at tilvælge,« siger Christian Panton til Version2.

Ifølge it-aktivisten, der for nylig var i vælten, da han havde udviklet sin egen NemID-klient, er det ikke synderligt svært at sætte sin e-mail op til den krypteringsstandard som det offentlige bruger til virksomheders Digital Post.

»Man skal have en e-mail klient som Thunderbird eller Outlook, og så er der tale om nogle få ændringer i indstillingerne. Det er ikke særligt svært,« siger Christian Panton.

Vil du gerne have din Digital Post videresendt som krypteret e-mail? Hvis det er tilfældet, så skriv en kort begrundelse i kommentarfeltet, så vi kan gå videre med det.

Læs også: Odense tyvstarter med digital post – borgerne står i kø for at blive fritaget

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hvis du havde valget: Digital Post eller krypteret e-mail?

»Jeg bliver ret irriteret over, at jeg får en mail om, at jeg skal gå ind og tjekke et eller andet, og så skal jeg først finde min NemID frem og logge ind. Så vil jeg meget hellere have det som e-mail. Det ville være meget nemmere, og så ville det være mig selv, der stod for opbevaringen i stedet for, at min post skal ligge et eller andet arbitrært sted.«

Sådan siger it-aktivist Christian Panton.

Christian Panton henvendte sig for nyligt til Digitaliseringsstyrelsen og spurgte om han kunne få leveret sin Digital Post som m/MIMS krypteret e-mail ligesom virksomheder kan. Det kunne han ikke. Mere om det senere.

Digital Post har været obligatorisk kommunikationskanal mellem virksomheder og offentlige myndigheder siden november 2013, og det bliver det samme for private borgere om lidt under syv måneder. Men hvad er egentlig Digital Post?

Usikkerheden har hersket i debattrådene under de fleste artikler om emnet. Er Digital Post ikke bare e-Boks?

Ikke helt men næsten. Ligesom e-Boks får man en mail om, at der er en besked fra det offentlige. Og ligesom med e-Boks skal man logge på med NemID for at læse beskeden. Men det er alligevel ikke helt det samme.

Hermed et forsøg på en forklaring: Digital Post er leveret af e-Boks A/S, og kort fortalt er det e-Boks beregnet til det offentlige – nu med tovejskommunikation. En grundlæggende forskel på e-boks og Digital Post er nemlig, at borgeren også kan svare det offentlige, når (næsten) alle myndighederne begynder at bruge Digital Post til at kommunikere med borgeren fra november.

Men hvis man både har e-Boks og Digital Post, så man kan man alle tingene begge steder – og behøver altså kun at gå et sted hen. Man kan således både vælge at modtage post fra private virksomheder på Digital Post eller post fra offentlige myndigheder på e-Boks. Så længe du har oprettet dem begge, kan du nøjes med at bruge den ene, lyder ræsonnementet på Århus Kommunes hjemmeside.

Læs også: Gymnasieelev: »Jeg ved ikke, hvad digital post er, og jeg har aldrig hørt nogen tale om det«

Ingen interesse hos privatpersoner

Virksomheder kan dog slippe for at logge på med NemID, hver gang der er post. De har nemlig mulighed for at få leveret deres Digital Post som e-mail via krypteringsstandarden m/MIMS. Men Christian Panton måtte erfare, at det samme ikke gør sig gældende for private borgere.

»Muligheden for at få videresendt Digital Post som s/MIME er kun for virksomheder,« lød svaret fra Digitaliseringsstyrelsen til Christian Panton med den tilhørende begrundelse, at behovet for løsningen er minimalt hos privatpersoner.

»Vi har ikke kendskab til andre, som har ønsket dette,« hedder det i en mail fra styrelsen.

Det fik Christian Panton til at lægge svaret på Twitter og spørge, om det nu også kan passe, at han er den eneste, der gerne vil have Digital Post på e-mail. Det ser det ikke ud til, at han er. Flere kom på banen og tilsluttede sig ønsket om at kunne læse vigtige meddelelser fra det offentlige via en e-mail-klient. Digitaliseringsstyrelsen lovede at tage det med i overvejelserne om fremdige opgraderinger af systemet, og det håber Christian Panton vil bære frugt.

»Mit argument er ikke, at det er noget, der skal trækkes ned over hovedet på folk, der ikke har lyst til det. Men når løsningen nu ligger der til virksomhederne, så forstår jeg ikke, hvorfor det ikke bare er muligt at tilvælge,« siger Christian Panton til Version2.

Ifølge it-aktivisten, der for nylig var i vælten, da han havde udviklet sin egen NemID-klient, er det ikke synderligt svært at sætte sin e-mail op til den krypteringsstandard som det offentlige bruger til virksomheders Digital Post.

»Man skal have en e-mail klient som Thunderbird eller Outlook, og så er der tale om nogle få ændringer i indstillingerne. Det er ikke særligt svært,« siger Christian Panton.

Vil du gerne have din Digital Post videresendt som krypteret e-mail? Hvis det er tilfældet, så skriv en kort begrundelse i kommentarfeltet, så vi kan gå videre med det.

Læs også: Odense tyvstarter med digital post – borgerne står i kø for at blive fritaget

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>