I nat sender Danmark kræftceller i rummet

Klokken 22.58 i aften sendes rumskibet SpaceX Dragon mod den internationale rumstation med forsyninger. Ombord vil være seks millioner aggressive kræftceller, som forskere fra Aarhus Universitet skal bruge til forskning i rummets påvirkning på kræftceller.

»Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke. Kan vi finde frem til det, kan det bruges til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling,« udtaler Daniela Grimm, professor i rummedicin fra Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Formålet med opsendingen af kræftcellerne, der kommer fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen, er at undersøge cellers reaktioner på vægtløshed. Celler opfører sig nemlig anderledes i vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraften.

Kræftceller har nemlig evnen til at dele sig selv, hvor almindelige celler er naturligt programmeret til at slå sig selv ihjel. Det betyder, at kræften spreder sig i kroppen. Men under vægtløshed dør 30 procent flere kræftceller end normalt, viser tidligere forskning.

Samtidig danner cellerne spontant tredimensionelle strukturer, der minder om kroppens naturlige vækstmønster, når de er i vægtløs tilstand. Det giver forskerne mulighed for at studere cellerne mere grundigt og giver dermed mulighed for at opnå mere valide forskningsresultater.

Kræftcellerne skal opholde sig på den internationale rumstation i en måneds tid, indtil cellerne sendes retur i en kapsel, der skal ende i Stillehavet ud for Californiens kyst. Herefter kan forskerne undersøge cellerne for ændringer.

Forskerne forventer at have resultaterne fra studiet klar om et år, og du kan følge med i projektet på bloggen Cells in Space.

Husk, at du kan se opsendelsen af SpaceX Dragon fra kl. 21.45 dansk tid på Nasa’s hjemmeside

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>