IDA-ekspert: Hvis IC4 var en Toyota, var en million biler kaldt tilbage

Fejlen på IC4-togene akselkasser er meget overraskende. Det fastslår chefkonsulent Rolf Ask Clausen fra Ingeniørforeningen IDA.

»Det er den sidste reservedel, der burde gå i stykker. Det er fejl, der slet ikke burde være der nogensinde,« siger chefkonsulent og ingeniør Rolf Ask Clausen.

I materialet fra DSB fremgår det, at sandsynligheden for, at dette skulle ske, er astronomisk lille. Derfor undrer han sig over, at revnerne er opstået på tog, som nærmest ikke har været ude og køre.

Læs også: Trafikstyrelsens teori: Er IC4-togene for tunge?

»Det fortæller, at der er en belastning, der er for stor, og at der er regnet forkert. Denne komponent kan ikke klare sin opgave,« siger Rolf Ask Clausen.

Revner breder sig. Det ved enhver. Især i flybranchen er man udmærket klar over revners bevægelser og adfærd i aluminium. Derfor holder man også nøje øje med dem og skifter dele, når man ved, at det er på tide.

Læs også: Dokumentation: Trafikstyrelsens notat om IC4-akselkasserne

De to første hændelser skete allerede i 2010. Det undrer Rolf Ask Clausen, at DSB ikke allerede på det tidspunkt så revnerne som et tegn på en underdimensionering og bekymrede sig om, at der er noget fundamentalt galt med togene. Men med IC4’s lange lidelseshistorie kan man forestille sig, at akselkasserne bare er blevet skiftet.

»Hvis sådan en akselkasse revner, mens toget kører 200 km/h, og akslen går løs, vil det have katastrofale konsekvenser, hvor vi taler risiko for mange døde. Havde det været en Toyota, hvor et hjulophæng begyndte at gå i stykker, ville der blive kaldt en million Toyota’er tilbage,« siger han.

Læs også: Myndigheder giver DSB lov til at køre videre med IC4

»Man skal holde afsindig godt øje med de akselkasser. Derfor er det betryggende at Trafikstyrelsen har reageret så prompte og kontant, som de har,« siger chefkonsulenten.

»Jeg var selv ude og køre i IC4 forleden, og det slog mig, hvor dårlig komfort der var. Nu skal man være meget stringent med ikke at blande ting sammen, der ikke har noget med hinanden at gøre, men jeg ser det som, at de her problemer med et tog, der rumler og bumler, er i familie med de svingninger, der kan forårsage revner i akselkasserne, som vi nu har set,« fortæller Rolf Ask Clausen.

Rolf Ask Clausen har tidligere været redaktionschef på Ingeniøren.

Følg IC4-skandalen i din indbakke med Ingeniørens nyhedsbrev

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>