LED-lys tager førerrollen i indendørsbelysning

Glem alt om mørke vintre i gløde­lampens skær. Glem også halogenerne med deres skarpe og energislugende lys. Men glem især sparepærerne med deres langsomme opstart, flimrende lys, dårlige spektrum og kviksølvholdige gasser.

Efter flere års famlende forsøg med mere eller mindre heldige produkter er LED’erne nu værdige til at indtage rollen som vores foretrukne indendørsbelysning. Det gælder både i hjem, kontorer og industrivirksomheder.

Farven er gået fra skarpt blålig over hvidt og ned i de spektre, som gør dem behagelige at se på. Nu kan de gøre, at du nemmere falder i søvn, og afværge en snigende vinterdepression.

Næste gang du står nede i det lokale byggemarked og skal vælge belysning, kan det også godt være, at navnet på pakken ikke virker bekendt. Det skyldes ifølge Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys, at helt nye spillere er kommet til i de senere år. Hun er netop kommet hjem fra messen ‘Light+Building’ i Frankfurt.

»Bortset fra gamle kendinge som Philips og Osram kommer langt størstedelen af de nye spillere fra elektronik- og halvlederindustrien. Samtidig var markedet tidligere delt op i leverandører af lyskilder og leverandører af armaturer – nu er det hele rodet sammen,« siger hun og peger på store halvledervirksomheder som Samsung og LG, der både leverer lyskilderne og armaturerne.

Også danske virksomheder som Prolys.dk, Luminex og Chromaviso er med helt fremme i udviklingen.

Det varme lys

Hvor LED-lyskilder tidligere havde problemer med farveskalaen, så har producenterne nu udviklet andre løsninger, for eksempel hvide dioder baseret på violet lys, også kaldet NUV-dioder. Her er lysspektret bredt ud og farveægtheden dermed forbedret ved at lægge rød, grøn og blå fosfor på dioden. Ulempen er, at NUV-dioderne er dyre og mindre effektive.

I modsætning til sparepærerne kan LED reguleres trinløst. Det har en af de danske producenter, Prolys.dk, benyttet sig af og udviklet en kronepære med almindelig skruefatning, hvori der indgår to forskellige LED’er. Den ene har en farvetemperatur på 2.000 K, og den anden er på 2.800 K, Ra-værdien ligger på over 92. Det forklarer udviklingschef og medejer Mike Hjorth Andersen:

»Ved at skrue ned for farvetemperaturen, når der skrues ned for lyset, kan vi simulere en traditionel glødepære. På den måde sætter vi fokus på brugernes oplevelse af, hvad der er et behageligt lys, uden at det flimrer,« siger han.

Samtidig er prisen for alminde­lige LED-pærer til vores hjem drastisk faldende. Konkurrencen er ekstremt hård, og Mike Hjorth Andersen forventer, at vi i Danmark inden for det næste halve år vil kunne købe tre styk 40 watts-erstatninger for 100 kroner.

Ved at kombinere flere forskelligfarvede dioder i en enkelt lyskilde er det muligt at skabe alle toner af hvidt lys. Det kendes naturligvis fra forskellige typer af computerskærme, men bruges nu altså også i egentlige lyskilder. Lyskilderne indeholder enten kombinationer af kolde og varme LED’er eller RGB-dioder og hvide LED’er og er grundlaget for såkaldt ‘Human Centric Lighting’ eller på dansk ‘døgnrytmelys’.

Ifølge Anne Bay er netop døgnrytmelys det nye sort inden for belysning. Det skyldes opdagelsen i 2002 af den tredje receptor i øjet, som vi i dag ved har betydning for reguleringen af den menneskelige døgnrytme:

»Selv om det er kunstlys, kan det efterligne dagslyset og reguleres i løbet af døgnet, så menneskets naturlige døgnrytme understøttes,« fortæller hun.

OLED er langt fra gennembrud

Med OLED tager lyskilderne endnu et skridt. Lyskilden bliver her til en flade, som kan bøjes. I en OLED består det lysafgivende lag af en carbonforbindelse, og OLED har allerede fundet vej ind i display af forskellige størrelse på vores telefoner og til en vis grad også vores computerskærme. Men det kniber endnu med at udnytte dem til generel belysning:

»Det er ekstremt svært at få levetiden og lysstyrken op. Det skal nok lykkes, men der er et stykke vej endnu,« siger Mike Hjorth Andersen og peger på, at de mest lysstærke highpower LED’er i laboratoriet i dag ligger på 250 lumen/W, mens OLED’er kun ligger på 50-60 lumen/W fordelt over en større flade.

Heller ikke Anne Bay tror, at OLED’ernes gennembrud er lige om hjørnet. Foruden problemer med effekt og levetid kan OLED’er ikke bruges alle steder, da lyset er diffust i modsætning til LED’ernes retningsbestemte lys. Dermed mangler vi skygger, som er med til at give os formoplevelse og afstandsbedømmelse:

»Men jeg vil tro, at vi inden for 4-5 år vil se en langt større udbredelse af OLED-lys,« siger hun.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>