Liberal Alliance holder e-valg med bitcoin-teknologi

I en lokalafdeling i Hvidovre skriver Liberal Alliance, i følge partiet selv, historie. Lokalforeningen kan i følge partiet nemlig byste sig af, at være den første lokalforening i verden, der benytter sig af den såkaldte blockchain-teknologi til at holde afstemninger.

Det vil ske til lokalforeningens næste generalforsamling, der bliver afholdt senere i dag.

Blockchain er en teknologi, der i dag er særlig kendt fra bitcoin-markedet. Teknologien består af en særlig type database, der løbende bliver opdateret med aktuelle ændringer i en lang kæde af datablokke.

I bitcoin-sammenhæng bliver alle overførsler af bitcoins eksempelvis gemt i hver sin datablok i en stor blockchain-database, der holder styr på den samlede pulje af bitcoins.

Det snedige ved teknologien er, at det er utrolig vanskeligt at ændre på det eksisterende indhold, da hver ny datablok samtidig indeholder en reference til den forrige blok i kæden. Derfor mener Liberal Alliance, at teknologien er særligt interessant i forbindelse med e-valg.

»Blockchain fjerner behovet for tillid, da teknologien kan køre autonomt uden indblanding fra mennesker, og den er samtidig open source og transparent, så alle kan kigge under kølerhjelmen og se, hvad der foregår. Det bliver ikke mere liberalt – så derfor er det oplagt til e-valg,« udtaler Mikkel Freltoft Krogsholm i partiets pressemeddelelse.

Partiet forklarer i en pressemeddelelse, at en given afstemning vil kunne defineres som en kontrakt i en blockchain, hvor alle i princippet kan holde øje med, at afstemningen overholder kontraktens rammer.

Da informationerne i kæden som nævnt er transparente, giver det både mulighed for, at den enkelte person kan tjekke, om vedkommendes stemme er talt med. Desuden vil alle parter få mulighed for at kontrollere afstemningens resultater.

»Blockchain-teknologi kan være langhåret, men det går i bund og grund ud på, at man decentraliserer og demokratiserer alt fra penge til organisationer. Så set fra et liberalt ideologisk synspunkt, var det en mulighed, vi bare var nødt til at gribe. Liberal Alliance i Hvidovre bliver den første lokalforening for noget parti i verden, der bruger denne form for teknologi i deres afstemningsprocesser,« udtaler Mikkel Freltoft Krogsholm.

Liberal Alliance bruger bitcoin-teknologi til e-valg

Se og vedhæftede dokument

Som det første parti i verden bruger Liberal Alliance bitcoin-teknologi til afstemninger i partiet. Det sker første gang i Hvidovre lokalforening, hvor medlemmerne skal stemme til generalforsamlingen ved hjælp af den nye såkaldte blockchain-teknologi, der også ligger bag Bitcoin.

Bitcoin og andre blockchain-teknologier forsøger at fjerne betroede tredjeparter, det vil sige mellemmænd, som man af mangel på bedre er nødt til at have og have tillid det. Det kan for eksempel være banker, der håndterer folks penge, postvæsenet, der leverer din post ulæst eller stemmetællere, der tæller folks stemmer.

Mateusz Tilewski, der er medlem af Liberal Alliances Visionsgruppe og formand for partiets IT-gruppe, siger om systemet:
“Afstemninger er det demokratiske samfunds vigtigste proces. Men, man skal huske, at både kontrollen, tilliden og resultatopsamlingen demokratisk set er lige så vigtige led som selve stemmeafgivelsen. Her er der ingen tvivl om, at ny teknologi vil spille en stigende rolle fremadrettet. Ved at koble afstemninger med blockchain-teknologi opnår man en ikke alene en samlet mere demokratisk proces, man får også et kig ind i fremtiden.”

Mikkel Freltoft Krogsholm, der er medlem af Liberal Alliances Hovedbestyrelse, er begejstret for det nye initiativ.
“Bitcoin var begyndelsen. Det var den første “app” der blev bygget på blockchain-teknologi. Blockchain fjerner behovet for tillid, da teknologien kan køre autonomt uden indblanding fra mennesker, og den er samtidig open source og transparent, så alle kan kigge under kølerhjelmen og se, hvad der foregår. Det bliver ikke mere liberalt – så derfor er det oplagt til e-valg,” siger Mikkel Freltoft Krogsholm.

Blockchain-teknologi løser en række sikkerhedsmæssige problemer i forbindelse med e-valg. En afstemningsprocess defineres som en kontrakt i den omtalte blockchain, der kan kontrolleres af alle, og netværket sørger for, at afstemningsprocessen forløber præcist som defineret i kontrakten. Hver person har mulighed for at tjekke, om lige præcis hans/hendes egen stemme er talt med i resultaterne, og de samlede resultater kan ses og kontrolleres af alle parter. Stemmer udstedes og opsamles af forskellige parter, og derfor er stemmehemmeligheden bibeholdt.

Mikkel Freltoft Krogsholm er også formand for lokalforeningen i Hvidovre og var hurtig til at tilmelde foreningen som første forsøgskanin.
“Blockchain-teknologi kan være langhåret, men det går i bund og grund ud på, at man decentraliserer og demokratiserer alt fra penge til organisationer. Så set fra et liberalt ideologisk synspunkt, var det en mulighed, vi bare var nødt til at gribe. Liberal Alliance i Hvidovre bliver den første lokalforening for noget parti i verden, der bruger denne form for teknologi i deres afstemningsprocesser,” fastslår Mikkel Freltoft Krogsholm.

For yderligere kontakt:

Mikkel Freltoft Krogsholm
+45 3033 3204
mikkelkrogsholm@gmail.com

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>