Magnetiske dna-partikler kan afsløre forfalsket olivenolie

Ting er ikke altid, hvad de giver sig ud for at være. Det gælder også for fødevarer, hvor den hundedyre italienske jomfruolivenolie kan vise sig i virkeligheden at være billig olivenolie fra Tunesien.

Den form for forfalskning af flydende fødevarer vil schweiziske forskere fra det tekniske universitet i Zürich gerne være med til at sætte en stopper for. Derfor har de udviklet en billig metode til at mærke den ægte vare, så forfalskninger kan afsløres. Resultatet er beskrevet i tidsskriftet ACS Nano.

Læs også: Mærk dine ejendele med dna

Forskerne tog udgangspunkt i dna-molekylet, som er ideelt som informationsbærer. Et lille stykke dna kan fungere som en slags usynlig stregkode i en væske som for eksempel jomfruolivenolie, så man med en hurtig dna-analyse kan finde ud af, om olien nu også er, hvad den giver sig ud for at være.

Problemet med at bruge dna til mærkning er dog, at det ikke er et særlig robust molekyle. Det nedbrydes hurtigt, hvis det udsættes for lys eller temperatursvingninger. Derfor er det nødvendigt at kapsle molekylet ind, hvis det skal bruges i fødevarer.

Forskerne pakkede dna’et ind i en beskyttende skal af siliciumdioxid, men først fik de dna-molekylerne til at hæfte sig til nanopartikler af jernoxid. Så kan dna-mærkerne nemlig nemt fiskes op med en magnet.

Læs også: Banedanmark opgiver dna-væske mod kabeltyve

Der er kun brug for en milliontedel af et gram dna-partikler pr. liter væske, der skal mærkes, og forskerne anslår, at det kan gøres for noget i retning af 0,1 øre pr. liter. Partiklerne er så små, at de ikke er til at få øje på, og de er helt uskadelige at indtage.

Hvis en dyr, dna-mærket olivenolie er blandet op med en langt billigere olie, vil koncentrationen af dna-partikler blive mindre, og det kan en analyse afsløre.

Omkring årsskiftet gennemførte Interpol og Europol en fælles operation, hvor mere end 131.000 liter olie og eddike blev afsløret som forfalskninger, så problemet er reelt. Metoden kan dog også bruges til at mærke mange andre væsker end madolie. Forskerne har vist, at den også virker i benzin og kosmetisk bergamotolie.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>