Nasa afbryder enhver form for samarbejde med Rusland – undtagen på rumstationen

Med undtagelse af samarbejdet om Den Internationale Rumstation (ISS) dropper den amerikanske rumfartsadministration Nasa nu enhver kontakt med Rusland på grund af landets aktioner i Ukraine. Det skriver avisen The Guardian.

Ansatte hos Nasa kan derfor indtil videre ikke længere rejse til Rusland eller modtage gæster derfra. Ifølge et notat, der er rundtsendt til medarbejderne, kan de heller ikke udveksle e-mails eller afholde telekonferencer med deres russiske kollegaer.

Dette sker på trods af, at Nasa-chef Charles Bolden så sent som den 4. marts fastholdt, at forholdet til Rusland var normalt trods konflikten i Ukraine.

Kontakt-forbuddet gælder ikke for samarbejdet omkring Den Internationale Rumstation. Nasa og det russiske rumagentur vil ‘fortsætte arbejdet sammen om at opretholde sikker og fortsat operation’ af rumstationen, stod der i en officiel udtalelse fra Nasa, som blev sendt ud sent onsdag.

Siden nedlæggelsen af rumfærgerne har Nasa været afhængig af at kunne flyve med Ruslands Soyuz-kapsel for at kunne komme til rumstationen ISS. Hvert sæde koster amerikanerne 71 millioner dollar.

Rusland og USA afhængige af rumsamarbejdet

Eksperter er ikke overraskede over kontakt-forbuddet, fordi lignende notater var blevet udsendt til andre statslige myndigheder.

Tidligere på ugen gjorde den amerikanske kongres og Nato tiltag for at straffe Rusland for sine handlinger i Ukraine. Præsident Barack Obama gav Ukraine lånegaranti på en milliard dollars og indførte yderligere sanktioner mod Rusland, og Nato beordrede et stop for civilt og militært samarbejde med Rusland.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at samarbejdet om rumstationen blev udeladt af kontakt-forbuddet, mener Scott Pace, der er rum-politisk direktør på George Washington University.

»Russerne og os har et meget dybt og integreret forhold til hinanden. Vi er afhængige af dem, lige så meget som de er afhængige af os. Skilsmisse er ikke en mulighed,« siger han til The Guardian.

Scott Pacer mener, at forbuddet kan betyde forstyrrelser for Nasa-forskere, der handler data med eller arbejder med forsøg sammen med russiske kolleger. Men forbuddet gælder kun den direkte kommunikation mellem Nasa og det russiske rumagentur Roscosmos.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>