Opråb til europæiske politikere: Stop med Google Analytics

Værktøjet Google Analytics er populært, også blandt europæiske offentlige institutioner. Værktøjet hjælper ikke bare hjemmesideindehavere med at forstå brugrenes adfærd på siden. Det lader også Google få indblik i værdifulde brugsdata fra en hjemmeside, der anvender værktøjet.

En ny undersøgelse fra et foretagende, der kalder sig Web Analytics Alliance (WAA) viser, at adskillige institutioner i EU er storforbrugere af netop Google Analytics. Og dermed genererer de altså data, der understøtter Google i stedet for europæiske alternativer.

Det skal ses i lyset af, påpeger WAA i en pressemeddelelse, at EU samtidigt på den ene side gerne vil støtte en digital udvikling på det europæiske marked, men ved at bruge værktøjer som Google analytics er det reelt amerikanske virksomheder som Google, der bliver støttet.

Læs også: Dansk datatilsyn ved ikke om Google Analytics bør være ulovligt

»Den europæiske union udvikler en digital dagsorden og bruger milliarder af euro på at promovere digitale forretninger i Europa. Det ville være et smart træk at beholde sådan relevant data om web-brug inden for EU,« siger Christian Sauer, CEO i Webtrekk – den ene af de to analysevirksomheder bag WAA – ifølge pressemeddelelsen.

Den anden virksomhed er Gemius.

Meddelelsen fremhæver desuden, at Google Analytics tidligere har været i de europæiske datamyndigheders søgelys i forhold til, om produktet overtræder europæisk datalovgivning.

I den forbindelse nævnes det, at Europa Parlamentet er en af Google Analytics-brugerne, hvilket WAA finder bekymrende, da parlamentets websted reflekterer politiske holdninger, og at sådanne data betragtes som følsomme.

Læs også: Efter kritik: Enhedslisten skifter Google Analytics ud med Piwik

WAA har sendt et åbent brev til EU-parlamentsmedlemmerne for at få dem til at tilvælge europæiske webanalyse-værktøjer i stedet. I brevet oplister WAA en række europæiske alternative analyseværktøjer:

Webtrekk, Gemius, AT Internet, Etracker, Econda, Wired Minds, Mindlab, Odoscope, Piwik

»Ved at anvende værktøjer til webanalyse, der behandler data i Europa, vil løfterne fra kansler Merkel, President Hollande og andre politikere om at styrke europas digitale industrier bliver oversat til konkret handling,« siger Kimon Zorbas på vegne af Web Analytics Alliance ifølge pressemeddelelsen.

Ifølge undersøgelsen fra WAA, så anvender 92,5 pct. af de 62 europæiske undersøgte hjemmesider Google Analytics. Det gælder blandt andet Europa Parlamentet og Europarådet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>