Printplade-plastret bringer elektronikken helt ind på huden

Wearable devices, eller lidt klodset oversat: ‘kropsbårne enheder’, er elektronikindustriens nye store dille. De adskiller sig fra bærbare enheder ved at være en mere integreret del af kroppen, og nu har forskere fra University of Illinois og Northwestern University taget den definition til det næste niveau.

Det er lykkes forskerne at udvikle en printplade, der er tynd og fleksibel nok til at sidde klistret fast på huden i form af en slags plaster. Printpladen har tilmed radiofunktionalitet og er derfor oplagt til at måle vitale data og sende dem i realtid til enten en smartphone eller en laptop.


Plasteret indeholder både en trådløs sender og (fremgår det af andre tegninger) accelerometer. (Foto: John Rogers)

‘Plasteret’ består af en lille pung indeholdende et såkaldt mikrofluid og små ledninger, der leder strømmen mellem komponenterne. Ledningerne er foldet på en måde, så plasteret kan tåle at blive vredet og strakt på alle leder af kanter, når kroppen bevæges.

Den fleksible printplade kan især bruges til forskning såsom søvnstudier og stresstest, hvor forsøgspersoner skal have målt hjerne- eller hjerteaktivitet, uden at resultaterne forpurres af, at forsøgspersonen er bevidst om de mange sensorer, der sidder på kroppen.

Forskerne har foretaget forsøg, hvor plasterets datakvalitet blev sammenlignet med mere konventionelle EKG- og EEG-udstyr, og fandt, at plasteret ikke bare er et mindre og mere behageligt sensorapparat, men faktisk yder på samme niveau.

Den tætsiddende printplade har dog også lovende perspektiver inden for mere dagligdagsrelaterede aktiviteter, og vil for eksempel være et bedre alternativ til pulsuret, som i kraft af den relativt ringe kontakt med huden ikke ville kunne måle sig med plasteret.

»Relative bevægelser forårsager en masse baggrundsstøj. Med disse hud-monterede enheder og muligheden for at placere dem på adskillige dele af kroppen, får man et langt mere dybdegående og rigt sæt af informationer, end det ville være muligt med enheder, der ikke er tæt forbundne med huden,« siger John Rogers, professor ved Illinois University.

»Og det er kun begyndelsen af det brede udvalg af præcise målinger af fysiologiske helbredsoplysninger, der bliver mulige, når man er fleksibelt og nært forbundet med huden,« forudsiger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>