Regeringen strammer Greencard-ordningen: På høje tid, siger IDA

I forbindelse med regeringens rekrutteringsreform spiller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu ud med skrappere regler på Greencard-området. Det sker efter kraftig kritik af ordningen fra både opposition og flere organisationer – derunder Ingeniørforeningen.

Ifølge DR lægger regeringen i udspillet op til at indskrænke opholdstilladelsen for Greencard-indehavere fra tre til to år Efter et år skal indehaveren have fundet arbejde, ellers inddrages deres Greencard. Og sidst, men ikke mindst skal indehaveren efter to år have en indkomst over 315.000 kroner for at få fornyet sit Greencard.

»Det, vi gør med opstramningerne, er, at vi sætter ind for at undgå den sociale dumping og de problemer, der har været,« siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Er du synlig for arbejdsgiverne? Læg dit CV på Jobfinder

Jobfinder skrev i januar, at antallet af Greencard-indehavere er steget voldsomt det seneste år, og henviste til undersøgelser, der dokumenterede, at hovedparten ender i ufaglærte jobs. Det fik dengang Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, til at udtale:

»Vi ved, at mange Greencard-indehavere ender som tallerkenvaskere, hvilket jo er stik imod ordningens hensigt. Noget tyder på, at den bliver misbrugt til at føre folk hertil, der ikke udfører arbejdsfunktioner af samfundsmæssig værdi.«

Læs også: Headhunter: Greencard-ordning er forældet

Greencard-ordningen blev indført i 2007, men har ifølge AR-formanden været administreret uhensigtsmæssigt. IDA har blandt andet kritiseret, at ingen har haft overblik over, hvem præcist der kom ind på ordningen, og har efterspurgt en specifik opgørelse over Greencard-indehaveres uddannelsesbaggrund.

»Vi skal have kvalificeret dokumentation om de kommende Greencard-indehavere, som ministeren også lægger op til. Desuden skal vi have styr på, at der er et klart match mellem virksomhedernes efterspørgsel og de ansøgere, vi lukker ind,« siger Morten Thiessen

I en DR-udsendelse er det kommet frem, at mange Greencard-indehavere arbejder til en løn under 60 kroner i timen. Den form for løntryk skal stoppes, mener Mette Frederiksen, der ifølge DR regner med, at stramningerne vil føre til, at kun 3 ud af 10 Greencard-indehavere vil få lov til at forlænge opholdet.

Læs også: Selvfølgelig tager Greencard-indehavere ufaglært arbejde

Regeringens forslag vækker imidlertid ikke begejstring hos Dansk Folkeparti. Udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at ordningen slet ikke fungerer – heller ikke med stramninger.

»Dansk erhvervsliv har ikke brug for de udlændinge, der kommer ind på ordningen. De bliver ikke ansat i virksomhederne, og det stiller spørgsmålstegn ved, om de overhovedet skulle have haft en opholdstilladelse,« siger Martin Henriksen over for DR Nyheder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>