Seks nemme råd: Sådan lever din computer længere



En god rengøring af computeren skal ske fra tid til anden. Brug enten trykluft til at læse støvet væk (udenfor), og ellers kan du – meget forsigtigt – tage det værste med en støvsuger med et tyndt hoved. Trykluft er dog at foretrække.

Der var engang, da computere var en stor investering – både privat og business – og man passede mere på den end på bilen.

Priserne er faldet drastisk, men det er ikke ensbetydende med, at man har lyst til – eller behov for – at skifte computeren ud hele tiden.

Computere har for længe siden ramt et “acceptabelt” niveau for almindelig brug, og med flere og flere tunge programmer, som bliver afviklet fra skyen, kan ældre computere sagtens bruges i mange år endnu – hvis man altså passer på dem. 

Normalt kan opgraderinger som at indsætte mere RAM eller større harddiske forbedre ydeevnen med det samme, men en simpel rengøring kan gøre underværker og samtidig udskyde en alt for tidlig død.

1. Få den til at skinne!
Støv kommer ind alle vegne, og arbejder du på et klassisk kontor med stationære computere, eller har du en desktop derhjemme, vil der uundgåeligt komme støv, skidt, hundehår og andet uønsket snavs ind i computeren.

Hvis man ikke fjerner det, vil skidtet sætte sig som et lag på computerens hardware og køleelementer, hvilket vil sætte computeren på overarbejde. Det skaber mere varme og kan føre til en langsommere computer og i værste tilfælde til at computeren brænder sammen.

Alt efter dit arbejdsmiljø, skal du rengøre din computer indeni hvert halve eller hele år.

Træk stikket til maskinen, og brug forsigtigt trykluft til at fjerne støvet (Et råd er at stå udenfor, for ellers skal du efterfølgende i gang med en større forårsrengøring indendørs).

Kontroller samtidig kølefanerne på processor, grafikkort og bagside og fjern tilstoppet støv.

Et grafikkort kan for eksempel nemt brænde sammen, hvis man i over et år ikke har kigget til dens kølerudgange. Her tales der af erfaring…  

Hvis du har forstand på det, så husk også at tjekke processorens kølepasta. Uden kølepasta bliver processoren meget varm, og det svækker ydeevnen og kan brænde computeren sammen. 

2. Lad din computer ånde

Ventilation er en vigtig faktor, når en computer skal arbejde. En computer genererer varme, som den selvfølgelig skal af med. Derfor er det en dum idé at placere computeren op ad en radiator eller i et skrivebordsskab, hvis du ikke har sørget for udluftning.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>