Skybrudstunnel kan tvinge Nordhavnsbydel tre meter op over daglig vande

Teknikerne i Københavns Kommune er netop nu ved at lægge linjeføringen for de store rørledninger, som skal føre vand fra de oversvømmelsesplagede dele af hovedstaden og ud i havnen.

Rørledningerne er en del af kommunens skybrudsplan – men faktisk får rørledningen fra Østerbro og ned til Århusgade den konsekvens, at terrænet i en del af Nordhavnen skal hæves tre meter over daglig vande for ikke at blive oversvømmet af vand fra et helt andet sted i byen.

Nødvendigheden af at beskytte beboelser og kritisk infrastruktur mod oversvømmelser har allerede ramt planlægningen af nedgangen til metroens kommende Nordhavn Station, der bliver hævet til kote 3,05.

Læs også: Tre meter høje stationsnedgange nødvendige for at sikre metroen

Metroselskabets planlæggere arbejder nu sammen med By & Havns byudviklingsprojekt, hvor byplanlæggerne går med de samme overvejelser om at hæve dele af Nordhavnen.

»Nu laver Københavns Kommune et kæmpearbejde i forhold til at håndtere skybrud. Og hvis de afleder vandet fra Østerbro til Århusgade/Strandboulevarden, går det ud over Nordhavn Station. Derfor har vi været nødt til at beholde den i 3,05, for at være sikker,« siger Lillah Lucie Emmik Sørensen.

Vandet bliver sammenstuvet

I virkeligheden handler det om, at byens naturlige vandveje ned mod Øresund i tidens løb er reguleret væk. Åbne vandløb er lagt i rør, og boliger, erhverv, jernbaner og motorveje er lagt ud som barrierer, der stuver eksempelvis vandet fra Emdrup sø, Utterslev Mose, Lersøgrøften og Vilhelmsdalsløbet sammen på bl.a. Lyngbymotorvejen.

Dén uhensigtsmæssige sammenstuvning har Københavns Kommune med sin skybrudsplan sat sig for at løse. Planlæggerne har nu sendt planerne for syv vandoplande i offentlig høring, fortæller Lykke Leonhardsen, enhedschef i Byens Udvikling i Københavns Kommune. Planerne skitserer principperne, men er hverken detailprojekteret eller vedtaget:

Læs også: To rørledninger skal redde broerne fra oversvømmelse

»Politikerne har sagt god for princippet om at få vandet væk, men ikke præcist til linjeføringen af rørledningerne. Vi er ved at lave en implementeringsplan for alle skybrudsprojekterne, som indebærer, at politikerne i år skal diskustere prioriteringen,« fortæller Lykke Leonhardsen.

Senest er en stor rørledning omkring Vesterbro, fra Sankt Jørgens Sø til Kalvebod Brygge, sendt i offentlig høring.

Når alle syv vandoplande er endelig behandlet, beder forvaltningen teknik- og miljø, økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at tage stilling til rækkefølgen for at realisere. Og så kan de enkelte projekter sættes i gang i en ruf, nogle muligvis forsinket af behovet for VVM-redegørelser og lokalplaner.

I alt 20 år regner teknik- og miljøforvaltningen med, at det vil tage at gennemføre skybrudsplanerne for hele byen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>