Sort røg fra verdens skibstrafik kan snart standses med miljøzoner

Områder i Østersøen og Nordsøen kan allerede fra 2016 blive udpeget som kontrolområder, hvor skibe kun må sejle, hvis de har et minimalt udslip af kvælstofforbindelser, såkaldte NOx’er. Konkret skal udslippet være 75 procent mindre end de krav, der gælder til global skibsfart i dag.

Det er resultatet af de seneste forhandlinger blandt verdens søfartsnationer i IMO, hvor det ellers var ventet, at et forslag fra Rusland ville udskyde indførelsen af kontrolområder til 2021.

En sådan udskydelse havde Rusland nemlig indtil for nylig sikret sig flertal for, fordi branchen er dybt afhængig af adgangen til hjemlandet gennem netop Østersøen og Nordsøen, og midt i en økonomisk krise vred sig for at bruge penge på ny teknologi i form af blandt andet scrubbere til rensning af røggasserne.

Læs også: Analyse: Den sorte skibs-alliance tog miljøduksene på sengen

Danmark har længe arbejdet imod det russiske forslag, og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er meget tilfreds med at få en aftale igennem, der giver udsigt til at vende en udvikling, hvor udledningen af NOx fra skibe i danske farvande har været stigende i en årrække og betyder, at 25 procent af NOx-forureningen i kystnære områder kommer fra skibe.

»Vi ser den ene storby i Europa efter den anden kæmpe med forhøjet luftforurening. Vi glemmer nogle gange, at skibstrafikken er en væsentlig del af årsagen. Derfor er beslutningen i FN’s Søfartsorganisation vigtigere end nogensinde,« siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Læs også: Minister klar til kamp mod sort alliance i international skibsfart

Med den nye aftale kan kontrolområder oprettes på regional basis, og ansøgerlandene til et nyt NOx-område kan bestemme, at skibe bygget op til 16 måneder før et nyt NOx-område træder i kraft skal have den nye teknologi for at sejle i det kommende område.

»Jeg ser beslutningen i FN’s Søfartsorganisation som et vigtigt skridt på vejen til at reducere luftforureningen fra skibstrafikken betragteligt i farvande omkring Danmark, og en forudsætning for etablering af et NECA-område (NOx Emission Control Area, red.) i Østersøen. Nu er det op til Østersølandene, og som formand for Østersøsamarbejdet vil jeg gå forrest for at opnå enighed om en konkret beslutning om Østersøen,« siger Kirsten Brosbøl.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>