Superhurtigt wifi overhaler fysiske kabler

Inden længe kan det trådløse netværk i stuen overføre filer hurtigere, end hvis du forbinder to computere direkte med et netværkskabel. Firmaet Quantenna, der udvikler wifi-chipsets, vil sende et nyt produkt på markedet i 2015, der kan opnå hastigheder på op til 10 Gbit/s. Det skriver PC World.

Til sammenligning yder de hurtigste routere på markedet i dag op mod 1,7 Gbit/s. Den lovede hastighed er altså knap seks gange hurtigere end de hurtigste kommercielt tilgængelige wifi chipsets tillader i dag. Mange almindelige fysiske ethernet-kabler kan overføre med 1 Gbit/s.

Læs også: Ny wifi-standard skal gøre op med netværkskaos

Flere af de hurtigste trådløse routere på markedet er baseret på et såkaldt 4*4 MIMO-chipset (Mulitple input and multiple output). MIMO-teknologien fungerer ved at datastrømme fordeles over fire antenner, der sender signaler simultant afsted mod en modtager, der ligeledes tager imod med fire antenner, og stykker de indkomne signaler sammen til en sammenhængende datastrøm.

De samtidige signaler sendes oven i købet på samme frekvens, men hvert signal indeholder forskellige bidder af data. Takket være særlig digital signalbehandling interfererer signalerne ikke, og dataene når helskindet frem til modtageren. Teknologien sikrer en større båndbredde og anvendes blandt andet til at styrke LTE-teknologiens hastigheder i smartphones.

Det nye chipset, som Quantenna netop har annonceret vil være baseret på en såkaldt 8*8 MU-MIMO arkitektur (Multi-User MIMO). Ikke alene er antallet af antenner fordoblet fra fire til otte, men MU-MIMO gør oven i det brug af såkaldt ‘beamforming’ der er en optimering af signalets vej til modtageren, så faseforskydning begrænses. Dette øger yderligere overførselshastigheden.

Det nye chipset vil være kompatibelt med den populære wifi-standard 802.11ac, der sender i 5 GHz-båndet, og firmaet bag forventer selv, at det nye chipset vil kunne bruges både af professionelle internetudbydere såvel som almindelige pc-brugere.

Quantenna forventer dog ikke, at det nye chipset vil komme til at sidde i mobile enheder såsom tablets og smartphones, men er målrettet mere kraftfulde enheder såsom bærbare og desktop computere samt routere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>