Svensk nej til nyt søkabel over Øresund

Energinet.dk har fået et ’nej tak’ fra sit svenske sidestykke Kraftnät til at føre et nyt 400 kV-søkabel over Øresund fra Amager til Malmö, skriver den regionale nyhedsside News Øresund.

Søkablet skulle ses som en fremtidsinvestering i takt med, at stadig mere vedvarende energi skal passes ind i energisystemet. Et større netværk af kabler mellem Danmark og udlandet skulle sikre en stabil infrastruktur til at importere og eksportere strøm.

Den idé er Kraftnät dog ikke helt med på lige nu.

Energinet.dk må derfor søge til den svenske afdeling af E-ON, der sammen med Energinet.dk driver en eksisterende forbindelse, 132 kV-forbindelsen mellem Helsingør og Helsingborg, for at understøtte forsyningssikkerheden.
132 kV-forbindelsen har over 60 år på bagen og skal derfor renoveres.

Jesper Nørskov Rasmussen, pressechef for Energinet.dk, lægger ikke skjul på, at en ny forbindelse direkte til København ville være gavnlig, da store dele af strømmen, de dage hvor efterspørgslen er stor, vil blive sendt direkte til København.

Han understreger dog over for Ingeniøren, at afvisningen hinsidan ingen konsekvenser har for forsyningssikkerheden, da investeringen i 400 kV-kablet skal ses som en langsigtet investering, og altså ikke en forbindelse der er behov for lige nu og her.

»Det kræver, at begge parter skal være enige, hvis man vil bygge et nyt kabel. Men det kommer ikke til at betyde noget for forsyningssikkerheden, at vi har fået et nej, fordi vi har en infrastruktur i forvejen. Kablet skulle ses som en fremtidig investering, vi gerne ville have lavet, som dog ikke bliver til noget i denne omgang,« siger Jesper Nørskov Rasmussen til Ingeniøren.

Energinet.dk og E-ON’s renovering af forbindelsen mellem Helsingør og Sverige undersøges stadig, og det er derfor stadig uvist, hvornår disse kabler kan skiftes.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>