Verdens største tunnelboremaskine skal stå stille i 11 måneder endnu

At få en tunnelboremaskine på værksted er både dyrt og langsommeligt. Især når den 7.000 ton tunge maskine befinder sig 300 meter inde i en tunnel, og hovedet er 15 meter under overfladen.

Det må entreprenørerne bag et tunnelprojekt i Seattle nu sande. 6. december sidste år stoppede entreprenørkonsortiet Seattle Tunnel Partners (STP) tunnelboremaskinen, der har verdens største diameter på 17,5 meter. Årsagen var, at operatørerne kunne registrere forhøjet temperatur i nogle af maskinens sensorer.


Næsten et år vil det tage, før tunnelboremaskinen Bertha kan begynde at gnave sig igennem Seattles undergrund igen.

I februar fortalte STP og bygherren, Washington State Department of Transportation (WSDOT), at fejlen var lokaliseret til borehovedets tætningssystem. Trykket i jorden omkring maskinen er højere, end inde i den, derfor skal der et effektivt tætningssystem til, for at forhindre, at der trænger vand og materiale ind i maskinen. I Bertha består tætningssystemet otte ringe med gummipakninger og smøremidler imellem.

Læs også: Verdens største tunnelboremaskine skal ligge stille i flere måneder

Nu har entreprenøren fremlagt sin plan for reparationen. Den vil indebære, at der skal graves omkring 30 meter ned til tunnelboremaskinens front. Derefter skal borehovedet løftes af, og maskinens hovedleje udskiftes med et nyt.

Desuden bliver tætningssystemet udskiftet med et mere robust redundant system. Det nye system skal overvåges tæt. Derfor bliver der også installeret et nyt monitoreringssystem.

Tidsplanen rummer også plads til, at man kan udføre anden service og forbedringer af maskinen, når man nu alligevel er i gang.

Læs også: Et enkelt overset stålrør stopper verdens største tunnelboremaskine i en måned

STP havde forventet at være færdig med at bore den 2,7 km lange motorvejstunnel i juli i år og regnede med at være helt færdig med projektet med udgangen af 2015. Det ville have udløst en bonus på 135 mio. kr. til entreprenørerne, fordi bygherren egentlig først havde planlagt at åbne tunnelen i november 2016. Den bonus ser nu ud til at fordufte. I hvert fald forventer STP’s projektdirektør, Chris Dixon, nu, at tunnelen først åbner i netop november 2016.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>