Nu gør Google klar til at slette søgeresultater om dig

Det vakte opsigt i hele internetbranchen, da EU-Domstolen tidligere i maj måned gav en spansk borger medhold i hans ønske om at få fjernet søgeresultater fra Google, der – hvis man søgte på hans navn – rummede links til en tvangsauktion for 16 år siden.

Dommen betød nemlig, at samme ret groft sagt skal gælde alle andre EU-borgere, som plages af resultater i Google-søgninger, der er krænkende eller udstiller private oplysninger.

Læs også: Ny EU-dom tvinger Google til at fjerne uønskede søgeresultater

Nu er Google så klar til at fortælle, hvordan dommen er blevet til praksis hos internetgiganten, som især i Europa har næsten hele markedet for internetsøgninger. Det skriver Wall Street Journal.

En ny Google-webside tager imod anmodninger om at blive mere usynlig på nettet, og så vil Google vurdere hver enkelt henvendelse i forhold til reglerne, som altså kun gælder Googles søgemaskiner i EU-landene.

Vil man gerne for eksempel slippe for links til nøgenbilleder fra en gymnasiefest, skal man indsende de links, man vil have fjernet fra søgninger på ens navn, sammen med foto-ID og en forklaring. Materialet kan ifølge dommen blive fjernet fra søgningen, hvis det er irrelevant, forældet eller upassende, og det skal Googles medarbejdere så forsøge at vurdere.

Retningslinjerne for, hvornår et søgeresultat falder ind under den nye ’ret til at blive glemt’, bliver fastlagt i samarbejde med et panel af uafhængige eksperter. I panelet sidder for eksempel grundlæggeren af Wikipedia Jimmy Wales, flere professorer og folk fra datatilsyn i Spanien og USA.

Læs også: Wikipedia-stifter om Google-dom: Forbløffende

Google vil tage imod alle henvendelser fra nu af, men vil ikke begynde at slette søgeresultater før disse retningslinjer er kommet på plads. Firmaet understreger også, at processen løbende vil blive forbedret, efterhånden som Google og de eksterne hjælpere får mere erfaring og har været igennem flere sager.

Den endelige juridiske fortolkning af dommen vil i øvrigt også blive påvirket af, hvordan nationale domstole med tiden behandler sager, hvor borgere for eksempel klager over et afslag fra Google, eller hvor Google selv tager sager til domstolen.

Ifølge advokat Michael Hopp fra Plesner, som er ekspert i persondataret, er dommen skrevet for at beskytte almindelige borgere mod uheldige søgeresultater, mens berømtheder i mindre grad skal forvente at kunne få fjernet en masse materiale fra søgemaskinen.

Læs også: Advokat om Google-dom: Du kan ikke få fjernet hvad som helst fra søgemaskine

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>