Æstetisk LED-udendørslys vinder årets Elforsk-pris

En lav gadelampe, der giver højeffektivt og æstetisk lys til fodgængere og cyklister på stier og i parker, løb af med årets Elforsk-pris på brancheforeningen Dansk Energi’s stort anlagte årsmøde i København onsdag.

Juryen lagde vægt på, at produktet er gennemtænkt i alle sammenhænge, og at der har været et tæt samarbejde med Louis Poulsen Lighting, hvilket igen har medført, at projektet har haft en kommerciel effekt, der kan give omsætning og arbejdspladser.

Samtidig kan lampen, der hedder Pullert, medvirke til at sænke det danske elforbrug på udendørsbelysning, fordi LED-teknologien halverer energiforbruget i forhold til traditionel belysning.

Bag udviklingen af den nye lampe står industriel designer Christian Flindt og lysfirmaet Louis Poulsen Lighting A/S. Sammen har de udviklet den lille gadelampe, der udnytter det lave strømforbrug ved LED og teknologiens mulighed for at skabe en asymmetrisk lysfordeling.


Prototypen på den nye lampe er opstillet i Viborg. Nu er lampen klar til produktion.

Christian Flindt forklarer, at en udendørs belysningsløsning først og fremmest skal give brugerne en god oplevelse, både i mørke timer, hvor lyset skal skabe stemning og tryghed, og i dagtimerne, hvor pullerten skal give et positivt bidrag til bymiljøet:

»Derfor satte jeg mig for at udvikle en pullert, der i praksis kan vise myndigheder, brugere og andre designere og producenter, at udendørs LED-belysning er den rigtige løsning’,« siger han i en pressemeddelelse.

Resultatet er en unik lysoplevelse med et effektforbrug på 14-15 Watt, hvilket er halvt så meget som en traditionel pullert uden LED-lys , og lysstrømmen ud af armaturet er ca. 1000 lumen.

Lampen er i første omgang udviklet til Kunsthal Brænderigården i Viborg, der skulle bruge en belysningsløsning til en nyanlagte have, hvor der var særlig skrappe krav til belysningsretning og –spredning.

Udviklingen er foregået i samarbejde med Viborg Kommune, det lokale elselskab og – som nævnt – lysproducenten Louis Poulsen, og en 1. generation af lampen blev produceret i 50 eksemplarer og sat op to steder i Viborg.

Ifølge Christian Flindt var tilbagemeldingen fra brugerne i Viborg var så positive, at Louis Poulsen besluttede at give pullerten en chance for at komme i masseproduktion.

For at kunne leve op til Louis Poulsens filosofi skulle pullerten justeres, så lysudsnittet blev designet på en måde, der giver en effektiv reflektor og samtidig en fin udtoning af lyset på pullerten selv i mørke timer. I dagslys var der brug for en modsat udtoning – fra mørk til lysere i ‘lysåbningen’.

Ved årsskiftet 2013/14 var udviklingen af pullerten nået så langt, at den egentlige produktmodning kunne gå i gang.

ELforsk er Dansk Energis forskningsordning for effektiv energianvendelse.

Ordningen har eksisteret i mere end 10 år og råder hvert år over ca. 25 mio. kr., som kommer fra elregningens såkaldte PSO-post. Med pengene støtter man forsknings- og udviklingsprojekter indenfor effektiv anvendelse af el i slutanvendelsen.

Tre projekter var nomineret til prisen. Vinderen får et diplom.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>