»Bag alle store iværksætter-ideer er der en nordisk it-historie«

[media:21518 \ Dagen i gennem blev debatter, oplæg og workshop illustreret med grafik.]

Linux, Opera, Spotify, Skype, Soundcloud, Git, Varnish og Clickview. Klinger navnene svensk, dansk, finsk, norsk eller islandsk i dine ører? Ikke umiddelbart vel. Men det burde de måske gøre. Alle er de eksempler fra en uendelig lang liste over nordisk software, browsere, platforme og andre opfindelser, der har sat Norden på det digitale verdenskort.

Version2 er taget til Nordic Digital Forum: En konference der ifølge invitationen »samler nordiske frontløbere inden for den digitale verden.« Bag arrangementet står Erhvervsstyrelsen og Nordic Innovation – et organ under Nordisk Ministerråd. På deltagerlisten er embedsmænd fra de nordiske lande og større samt mindre aktører inden for den digitale verden.

De skal primært to ting i dag: Definere det nordiske digitale DNA og få ideer til, hvordan Norden yderligere skal manifestere sig som frontløber inden for innovative digitale løsninger. Det sidste skal gerne udmønte sig i ideer til, hvordan man skaber et fælles nordisk marked.

Læs også: Usikkerhed præger markedet for Big Data

Det hele foregår med flotte ord og store armbevægelser: »Vi stiler måske højere, end vi kan nå,« erkender kommunikationskonsulent i Nordic Innovation, Frederik Waitz. Men det er bedre end at tænke for langsomt, understreger han:

»Vi skal vise de her aktører, at vi kan reagere hurtigt. Når de går herfra i dag, skal de have indtryk af, at det kan lykkes at skabe en fælles nordisk platform.«

Ganske vist er scenen også sat til de store armbevægelser. Konferencen bliver holdt i velvalgte rammer hos Dansk Design Center på H.C Andersens Boulevard. Lokalerne er indrettet med Arne Jacobsens 7’er stole, PH-lamper, brio-børnestole – ja selv lego-klodser er her at finde.Overalt er der eksempler på godt dansk design.

På scenen flimrer og flagrer moderator Andreas Kjerulf rundt. Han er perfekt til lejligheden med sin titel af Chief Happiness Officer og medstifter af firmaet Woohoo (det skal råbes) inc. På trods af at være dansk af nationalitet taler han med en tyk, og ganske overgearet, amerikansk accent. Han har i dag gjort det til sin vigtigste mission at fortælle hvor awesome og cool, det digitale folk i Norden er.

Danmark kan ingenting alene, men det kan et samlet Norden

Heldigvis byder dagens program på andet end luftkasteller. Én af de oplægsholdere som mange af deltagerne glæder sig til at få på scenen, er den danske internet-iværksætter, Thomas Madsen-Mygdal, som siden midt 90’erne har startet og ledet en række it-virksomheder og it-arrangementer. Han er blandt andet manden bag virksomhedernes Facebook-klon, Podio, cloud-video sitet 23 og den tidligere årlige internet-konference, Reboot.

Han kalder Norden for indbegrebet af start-up kultur. Et sted hvor landene hver især er for små til at gøre væsen af sig, men hvor de samlede 25 mio. mennesker kan gøre ting, der er helt ude af skala.

»Danmark er ingenting alene. De andre nordiske lande er ingenting alene. Men samlet er vi. Måske er Silicon Valley på papiret foran, men ingen andre lande har gjort mere end de nordiske i den digitale verden. Bag alle store iværksætter-ideer er der en nordisk historie,« siger han, og giver Facebook som eksempel.

På papiret er Facebook skoleeksemplet på den amerikanske drøm: Ene mand, Mark Zuckerberg, bygger et milliard-imperium op. Sådan ved de fleste nok, at virkeligheden ikke forholder sig, men hvad, de færreste ved, er, at Facebook kører på PHP-kode, som er designet af en dansk software-udvikler. Databasen er blevet til i et svensk/finsk samarbejde. Styresystemet er lavet af en finne. MySQL-databasen, som understøtter Facebooks mange brugere er udviklet i Sverige, og Facebooks logo – det er såmænd designet af to danskere.

Læs også: Thorborg lokker erfarne programmører til startup med drømmen om ny kode

Der er altså en nordisk historie. Og den er den Thomas Madsen-Mygdal, såvel som flere af de andre oplægsholdere, opfordrer til, at vi bliver bedre til at fortælle. Lige nu er vi for ydmyge og for dårlige til at tænke os selv ind i en global sammenhæng.

»Der er alt for megen viden i denne region, som ikke bliver tænkt ind globalt, og derfor vokser nordiske it-virksomheder sig for sjældent store,« siger teknisk chef for Microsoft i Norge, Shazad Rana i en debat om, hvorfor/hvorfor ikke Norden er frontløber i digital udvikling.

Vi skal bruge vores data

En af de ting, som vi har været særlige dygtige til i Norden, og som flere af dagens debattører mener, at vi er nødt til at tænke ind i den globale sammenhæng, er indsamling af data.

Ingen andre steder i verden findes der så mange registre som i de nordiske lande, og de data ska vi åbne op for, mener blandt andet Shazad Rana. Det vil gøre os til evig frontløber i en sektor, hvor innovationen knap er sparket i gang endnu.

Læs også: Debat: Skal vores sundhedsdata anvendes kommercielt?

»Netop fordi vores lande er så homogene i forhold til alt fra velfærd til kultur og politiske mål, har vi de ideelle betingelser for at samle de data og skabe en fælles nordisk platform,« siger Mette Freisner, kommunikationsrådgiver på vegne af Nordic Innovation.

Nordisk rimer på Claus Meyer

Vi har et specielt brand i Norden, som ikke blot strækker sig over design, cuisine, byggeri og bæredygtighed. Vi er kendt som de gladeste mennesker på jorden – også når det kommer til arbejdsglæde, et ord som nærmest kun eksisterer i de nordiske ordbøger.

Vi er kendt for tillid, høj kvalitet, minimalisme og effektivitet. Egenskaber som blandt andet er personificeret med Noma og Claus Meyer. En mand der har været med til at sætte Norden på verdenskortet, og som de fleste nikker genkendende til, da han træder op på scenen, hvad end de er finske eller islandske.

Noma har forenet folk på tværs af de nordiske lande, og i dag forener Claus Meyer med sin sin store passion de omkring 100 konferencedeltagere. Fortæl den nordiske historie til verden er også hans budskab – udover at der skal mere vand og mindre gær i dejen, hvis brødet skal blive godt.

Claus Meyer har genopfundet den nordiske madkultur, nu skal it-verdenen genopfinde Norden i en digital kontekst, mener Thomas Madsen-Mygdal.

Og Norden er et godt sted at investere, lyder det fra den finske investor og start-up rådgiver, Jaako Salminen.

»Start-up scene boomer overalt i Norden. Folk her tager initiativ. Især de studerende som har masser skøre ideer, der fostrer de lovende start-ups.«

»Det er ved at ske på start-up scenen,« siger Thomas Madsen-Mygdal: ‘Norden tiltrækker omkring en femtedel af al venturekapital i Europa, selvom vi kun udgør 4-5 procent af den samlede befolkning.’

Nordic Innovation-programmet løber frem til 2017. Ambitionen er, at der til den tid er lavet en fælles nordisk digital platform med udgangspunkt i Nordens Big Data.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>