Bedre pantografer skal redde svenske køreledninger

Gentagne nedrivninger af køreledninger er skyld i massive problemer på de svenske jernbaner for tiden, men nu har et af de svenske togselskaber forbedret sine pantografer, så antallet af skader forårsaget af tog kan mindskes, skriver Nyteknik.se.

Det er den største svenske godsoperatør, Green Cargo, der har indført to nye tiltag på sine tog. Først og fremmest har de udskiftet kulbanerne på togenes såkaldte pantografer, der sidder som en bøjle på toget og forbinder det til køreledningen. En lille ujævnhed på pantografens kulbaner kan give skader på køreledningerne og i værste fald rive dem ned.

»Den type kulbaner, der sidder på de pantografer, vi brugte, bliver meget slidt af frost på køreledningerne, så vi fik kortslutninger, der knækkede skinnerne, som satte sig fast i køreledningerne og kunne rive dem ned,« siger Martin Modéer, direktør i Green Cargo til Nyteknik.se.

Selskabets nye skinner på pantograferne er udviklet i samarbejde med et tysk selskab og den svenske Trafikstyrelse. Den er mere holdbar, lettere at reparere og er udstyret med sensorer, der skal registrere skader.

Derudover har selskabet installeret en såkaldt ADD-mekanisme, der automatisk sænker pantografen, hvis der opstår fejl.

Læs også: S-tog klar med sensorbeskyttelse mod nedrevne køreledninger

I Danmark har DSB tilsvarende problemer på S-togsnettet. Her har man forsøgt at halvere problemet med et overvågningssystem. Pantografen overvåges af sensor- og laserteknologi, der opdager ujævnheder i pantografens kulbaner.


På S-togsnettet bruger DSB systemet Pantoinspect til at opdage skader på togenes pantografer.

Læs også: Sådan afslører PantoInspect slidte kulbaner for DSB

Den svenske trafikstyrelse har på samme måde et kamerasystem, der alarmerer en operatør, når der er problemer med pantografen på et af deres tog. De opgraderede pantografer på Green Cargos tog har betydet, at selskabet har fået væsentligt færre af den type henvendelser.

»Fra oktober 2011 til marts 2012 fik vi 48 alarmer fra Trafikstyrelsens overvågningskameraer, fordi de indikerede beskadigede kulbaneskinner. I samme periode fra 2012 til 2013 fik vi kun fire. Der havde vi i princippet de nye skinner på alle vores tog,« siger Martin Modéer til Nyteknik.se.

Flere andre svenske selskaber ventes at følge Green Cargos eksempel, men det nedbringer ikke nødvendigvis antallet af nedrevne køreledninger. Over for Nyteknik.se spår Martin Modéer, at antallet af nedrevne køreledninger vil stige på grund af generel slitage på køreledningerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>