Blog: Apati efter et år med Snowden?

Det er i disse dage godt et år siden, at Edward Snowden stødte i fløjten og startede en koordineret strøm af afsløringer af NSA’s masseovervågninger. Det skete i tæt samarbejde med flere medier – navnlig the Guardian.
I løbet af sommermånederne fik de danske, brede medier også øje på historierne, som var ganske overvældende. PRISM og andre opsigtsvækkende overvågninger som NSA har udført i samarbejde med organisationens britiske pendant har været særdeles afslørende. Jeg er personligt ikke i tvivl om, at afsløringerne har givet rigtig mange mennesker stof til eftertanke og anledning til at revurdere hvor de personlige grænser for privatlivets fred egentlig går.

Men er der egentlig nogle ting i samfundet, som er blevet ændret på grund af Snowdens whistlebloweri? Globalt ser det ikke sådan ud. Det er i hvert fald det indtryk jeg får, når jeg læser en helt frisk publiceret rapport fra den britiske borgerrettighedsforkæmper Simon Davies. Han har nemlig indsamlet oplysninger om, hvad der er sket sket det sidste år i forhold til konkrete lovændringer og andre udspil fra offentlige myndigheder i 29 lande.

Informationerne står at læse i rapporten A Crisis of Accountability. Jeg er selv en af rapportens rapportører, og jeg må sige, at der tegner sig et noget dystert billede af tingenes tilstand. Det er for eksempel også idag, at et lovforslag om FE’s Center for Cybersikkerhed bliver behandlet i Folketinget og ser ud til at skabe lovgrundlag for vidtgående overvågningsbeføjelser for digital kommunikation – ikke blot logningsdata, men selve kommunikationens indhold vil så kunne lovligt tilgås og tilmed deles ureguleret med udenlandske efterretningspartnere. Det er en legitimering af tingenes tilstand, så det batter.

Man kan vælge at dykke ned i en apatisk tilstand. Danmark vil ikke lægge sig ud med sin store alliancepartner. EU-systemet dukker nakken og fokuserer på kommende handelsaftaler med USA, som er for vigtige til at Snowden-afsløringer og kansler-aflytninger kan stå i vejen.

Jeg vælger at hæfte mig ved, at Edward Snowdens oplysninger bevidsthedsmæssigt har medført, at vi lever i en verden, der er forandret og dermed ikke fastlåst på en prædestineret, orwellsk kurs.

Læs Simon Davies overvågningsrapport A Crisis of Accountability

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>