Danske appudviklere kæmper for vm-mål i overtiden

Danmark er som bekendt ikke med, når Brasilien på torsdag sparker VM-bolden i gang foran 48.000 tilskuere på Arena Corinthians i São Paulo. Til gengæld er tre danske drenge klar med VM-udgaven af deres livescore-app, Champion, som indeholder en række features til det danske fodboldpublikum.

App’en i sig selv er ikke revolutionerende, omend den er flot designet, brugervenlig og tilbyder brugerne en ny måde at hente data om de enkelte fodboldspillere på. Fortællingen ligger i, hvordan den blev til: Bygget, og kodet, på resterne af en lys idé som af både investorer og app-branchen blev spået en stor fremtid, men aldrig vandt indpas blandt brugerne, og først blev skrinlagt, da det næsten var for sent.

Læs også: DR klar med ny streaming-tjeneste og apps til smartphones og tablets

»San Francisco er et startup paradis på speed. Du møder mænd, der lige har afsluttet en handel til 100 mio. dollars og alligevel er helt nede på jorden. Vi blev grebet af hypen og ændrede nærmest vores forretningsplan hver uge. Større var mantraet. Altid større. Hold nu op, vi fløj højt i de tre måneder. Det var fantastisk.«

Thorsteinn Fridriksson er omkring halvvejs i sin fortælling om det app-eventyr, han drog ud på i starten af 2012 med sin ven, Thomas Watson, og deres fælles opsparing i ryggen. Et eventyr, der startede i København, rundede San Francisco og nu fortsætter i Bangkok, hvor pengene rækker lidt længere.

En idé bliver til

I slutningen af 2011 havde Thorsteinn Fridriksson brugt fire år på sit startup med app’en SoccerTrix. Nu har han ny idé. Derfor sælger han i starten af 2012 sin app, og går på jagt efter en passende partner til det næste projekt.

I det københavnske startup-miljø møder han Thomas Watson, en ung udvikler, der programmerede sit første program som ti-årig og i en alder af 26 år har været ansat ved både IBM og Capgemini. De to slår pjalterne sammen. Thorsteinn som designer og Thomas som manden med koderne.


I forgrunden ses Thorsteinn Fridriksson, bag ham Anders Borre Hansen og til højre Thomas Watson.

Ideen er knaldgod: En app til amatørfodbold der fungerer på samme måde som andre livescore apps med data fra kampene. Og markedet er der også, fandt de to ud af. Efter tre måneder er den første udgave af app’en klar. Fem københavnske fodboldhold melder sig til test, og spillerne går ivrigt i gang med at at plotte deres kampe ind i app’en. Alle er begejstrede for Pumodo, som app’en hedder.

Men så kommer sommerferien, og den er lig med pause i fodboldsæsonen.

»Vi er superoptimister, så vi tænker: Det er sgu ligemeget. Vi bruger sommeren til at forbedre app’en, så det fremover er muligt at dele kampene på Facebook« siger Thorsteinn Fridriksson.

Højt at flyve

Derefter går turen til San Francisco.

»USA er jo et kæmpe marked. Faktisk verdens andet største hvad angår aktive fodboldspillere.«

Heldigvis har de to mødt den amerikanske investor og iværksætter, James Currier, i København, da han året inden var på udgik i Europa efter interessante startups at skyde penge i. Med store armbevægelser og sædvanlig amerikansk høflighed bød han dem ind, hvis de da nogensinde skulle være på de kanter. De ringer ham op, og de næste to uger er de indlogeret i en hytte i baghaven ved hans palæ i Palo Alto – San Franciscos svar på Whiskybæltet.

Men de kan ikke blive hængende. De vil tættere på det californiske mekka for startups, helt ind i hjertet af San Francisco.

»Vi har regnet med at kunne finde et sted at bo hurtigt. Men vi bliver klogere,« siger Thorsteinn Fridriksson.

Læs også: To unge it-iværksættere vinder dansk app-mesterskab

De næste to uger arbejder, og bor, de to på et kontor hos den danske it-virksomhed Tradeshift, inden de rykker ind på deres egne ni kvadratmeter til den nette sum af cirka 8000 danske kroner om måneden. Samtidig er de heldige nok til at få kontor hos en anden dansk virksomhed.

De tre måneder flyver Thomas og Thorsteinn som sagt højt. Men i november lander de i København igen. Da har de fundet ud af, at det amerikanske marked ikke kunne betale sig at satse på.

»Der er slet ikke organiserede ligaer i USA, som vi kender dem fra Danmark. Det betød desværre også, at markedet ikke var der for Pumodo,« siger Thorsteinn Fridriksson.

Vinder af årets app

Heldigvis kommer de lige tids nok til at få overrakt prisen som ‘Årets Sports App’ 2012, og søreme om ikke også Berlingske har skrevet en artikel om deres succes, som lokker investorerne til.

»Investorerne er begejstrede. Markedet er der. Alt går bare, som det skal,« siger Thorsteinn Fridriksson.

Én million kroner får drengene sammenlagt fra tre investorer til Pumodo, og i efteråret hyrer de en tredje mand ind i projektet, Anders Borre Hansen, en ung app-udvikler. Planen er nu at lancere en forbedret app til starten af fodboldsæsonen i marts 2013, så den blandt andet kommer til at indeholde en widget, der gør det muligt for klubberne at få en ‘Ugens Hold’feature på deres hjemmeside

Men de bliver forsinkede og er først færdige i april. I maj slutter sæsonen. Stadig fulde af forventninger flytter de ind hos den københavnske fodboldklub B93. Nu vil de nemlig være helt tæt på deres brugere, så de kan få noget feedback.

I løbet af sommeren forsøger de sig også med guerilla-markedsføring til danmarks største fodboldturnering, Dana-cup. Men på trods af 10.000 omdelte flyers, plakater og t-shirts bruger kun tre ud 800 hold til turneringen app’en til at tracke deres kampe.

Heller ikke spillerne i B93 gider lege med.

»De bruger den til to-tre kampe, og så stopper de igen. Hvis de har tabt, gider de slet ikke. Der begynder efterhånden at tegne sig et negativt mønster«, siger Thorsteinn Fridriksson.

Pengene slipper op

I oktober 2013 tager alle tre i sommerhus. De er gået op for dem, at eventyret er ved at slå fejl. Værre endnu: De har kun penge til at fortsætte projektet i tre måneder. De aftaler derfor at blive i sommerhuset til, de har lagt en plan.

»Det starter med, at vi erkender, at det, vi har arbejdet på i to år, er en fiasko. Det er svært, men vi gør det,« siger Thorsteinn Friddriksson.

De brainstormer, diskuterer alle ideer, sorterer fra, diskuterer igen. Da der er et par ideer tilbage bliver de mere grundige. Hvor stort er markedet? Hvem er konkurrenterne? Kan vi skille os ud og levere et bedre produkt? Tilbage står de med en idé, hvor de har erfaringen, et marked i vækst og der er få dominerende konkurrenter.

Den nye app kommer til at hedde Champion: En livescore-app som så mange andre, men med flottere design og unikke features. Få uger senere sidder de på et fly til Thailand.

Igen bliver de mødt med åbne arme af andre danskere. For 4000 kr om måneden bliver de indlogeret i et hus hos Thomas’ ven. Her kan de arbejde, bo og spise.

»Og så går vi ellers bare igang. Vi knokler 14 timer i døgnet og spytter kode ud. Alting er så dejligt ukompliceret, når man starter noget nyt,« siger Thorsteinn Fridriksson.

Apple ringer

I januar kommer Anders til, og pludselig går det stærkt. Den 9. april er de klar til at lancere Champion. I første omgang kun i den thailandske udgave af App Store, så de kan teste og få feedback.

Kort tid efter bliver de opdaget af de asiatiske techmedie, TechAsia, som laver en feature om dem. Og så går det endnu stærkere.

Apple spotter app’en, og kort tid efter bliver den fremhævet i App Store som bedste nye sports-app. Den går nummer et i Thailand. Eneste problem er bare, at Apple har glemt at fortælle dem, at Champion er fået reklame i hele Sydøstasien. Den er kun lanceret i Thailand.

Reklamen varer en uge, og selvom der går fem dage før de får lanceret Champion i resten af landene, når den at gå nummer et i fire lande og komme i top fem i 11 andre.

22.maj bliver den lanceret globalt, og nu er alt sat ind mod VM i næste uge.

»Vi arbejder fra tidlig morgen til midnat. Heldigvis har jeg 200 skønne, solbelagte meter til arbejde om morgenen, så det er lige til at holde til,« siger Thorsteinn Fridriksson.

Til sommer vender drengene tilbage til København, hvor de er klar til at tage konkurrence op mod online betting-firmaer.

Champion-app’en

  • Forsøger at skille sig ud fra andre livescore-apps med et mere enkelt design.
  • Gør det muligt at følge enkelt spillere i stedet for hele hold, så du for eksempel slipper for opdateringer, hvis din yndlings spiller sidder på bænken.
  • VM-udgaven er klar et par dage inden, turneringen går igang, og Thorsteinn Fridriksson lover ekstra features, der vil glæde danske fodboldfans.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>