Energiministre vil tillade 7 pct. madbaseret biobrændstof i benzin og diesel

Et flertal af EU’s energiministre besluttede fredag at sætte et loft på 7 pct. for andelen af madbaseret biobrændstof i benzin og diesel frem mod 2020.

Kommissionen havde ellers foreslået en grænse på 5 pct. i forbindelse med revision af biobrændstof- og VE-direktivet, der samlet set skal fremme vedvarende energi i transportsektoren.

De 7 pct. skal sammenlignes med EU’s mål for 2020, der siger, at 10 pct. af energien til transportsektoren til den tid skal komme fra vedvarende energikilder – for eksempel i form af biobrændstoffer, biogas eller grøn strøm.

Uden den vedtagne begrænsning forventede man, at 8,6 pct. af biobrændstofferne ville være produceret på madbaseret biomasse som for eksempel majskerner eller rapsolie.

Bæredygtighedskrav ad bagvejen

Med loftet over madbaserede biobrændstoffer forsøger Kommission indirekte at stramme bæredygtighedskravene til biobrændstofferne.

Egentlige krav om beregning af ILUC faktorer (indirect land use factor) er ikke på tale – i stedet skal landene indberette data om de anvendte biobrændstoffers oprindelse til Kommissionen, der med disse data senere kan give et overblik over miljøbelastningen .

Beslutningen om at sætte grænsen ved 7 pct. og ikke ved de 5 pct. kritiseres af for eksempel Mellemfolkeligt Samvirke for at kunne få alvorlige konsekvenser for verdens fattige.

Fremstilling og brug af såkaldt førstegenerations biobrændstof kan nemlig medføre jordtyveri og fortrænge produktion af fødevarer til mennesker i udviklingslandene.

Glæde over nye 2G krav

I det danske biobrændstofmiljø er man derimod fornøjet med den del af energiministrenes beslutning, der handler om, at landene skal sætte et delmål på 0,5 pct. for såkaldt avancerede biobrændstoffer – eller andengenerations biobrændstoffer.

»Vi er meget lettede over, at der overhovedet er kommet et fast mål for andengenerations brændstoffer, selvom det godt kunne være meget højere,« siger direktør i brancheforeningen Biorefining Alliance, Anne Grete Holmsgaard.

Hun tilføjer, at hun ser det som starten på et markedstræk på andengenerations biobrændstoffer, som blandt andet det store projekt i Maabjerg har ventet så længe på.

Læs også: Bioraffinaderi sparer 100.000 ton halm på ny proces

Ifølge Anne Grete Holmsgaard er det faste mål vigtigt for de videre forhandlinger i parlament og Kommission, idet man nu ikke bare kan ’glemme’ de avancerede biobrændstoffer.

Det gamle parlament har i tidligere diskussioner stemt for 2,5 pct. avancerede biobrændstoffer, mens Kommissionen slet ikke har nævnt 2G-brændstofferne i sit oplæg til revision af biobrændstofdirektivet.

»Efter min vurdering er det her rigtig gode nyheder for et projekt som Maabjerg, hvor en vis sikkerhed for afsætning for produkterne er essentielt i forhold til at tage en investeringsbeslutning,« siger hun.

Hun tilføjer, at hun håber, at lande som Danmark, Italien og andre med interesser inden for avancerede biobrændstoffer vil slå sig sammen og blive enige om at gå videre end 0,5 pct.

Da EU’s energiministre i december diskuterede en revision af de to direktivet, blokerede blandt andre Danmark for et tilsvarende forslag om et loft på 7 pct.

Læs også: For slapt og for stramt – EU-krav til biobrændstoffers bæredygtighed blokeret

Nu vil Europa-Parlamentet og Kommissionen drøfte Rådets beslutning i deres videre behandling af direktiv-ændringen, som forventes vedtaget ved udgangen af dette år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>