Forbrugerråd: Vækstplan gambler med fødevaresikkerhed

En alkoholfri øl kan fremover indeholde 0,5 procent alkohol. Salmiaklakrids behøver ikke længere mærkes ‘voksenlakrids’, og alle ærter kan kaldes ‘fine ærter’. I hvert fald hvis regeringen og Venstre får deres rammeaftale om en vækstplan igennem.

Flere af vækstpakkens initiativer er uskyldige og små i det store regnskab. Men varmholdelse af fødevarer i detailhandelsvirksomheder bliver også lempet, så varme fødevarer ikke længere behøver have en centrumtemperatur på mindst 75 grader celsius.

»Det er jo lidt svært at gennemskue, hvilke konsekvenser det vil have. Men på mange måder giver det jo god mening at have nogle konkrete krav til opbevaring og opvarmning af fødevarer, for det er meget lettere at forholde sig til som virksomhed,« siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

  • Hygiejneuddannelse for personer i detailhandelsvirksomheder, der behandler fødevarer.

  • Angivelse af tilsætningsstoffer til alkoholholdige drikkevarer.

  • Mærkning af engrosemballager med fisk og fiskevarer.

  • Klassificering af færdigpakkede ærter.

  • Mærkning af lakrids med 5-8 pct. ammoniumklorid med ‘Voksenlakrids – Ikke børnelakrids’.

  • Grænseværdier for svampetoksinerne aflatoxin og ochratoxin A samt krav om dokumentation af indholdet af aflatoxiner i nødder: Ophævelse af krav om analysecertifikat ved import.

  • Supplerende bestemmelser om mærkning af færdigpakkede fisk og fiskevarer: Hakningstidspunkt for fiskefars og hakket fisk.

  • Harmonisering af alkoholprocent for mærkning af ‘alkoholfri’ øl (procenten øges fra 0,1 til 0,5 pct.).

  • Mærkning af indholdet af andre næringsstoffer end vitaminer og mineraler.

  • Visse temperaturkrav til opvarmning: Ophævelse af reglen om, at detailhandlen ved varmholdelse af fødevarer skal opvarme disse til en centrumtemperatur på mindst 75 grader C.

(Kilde: DI)

Læs også: Vækstplan udskyder Danmarks største havmøllepark i to år

Der opstår jo en usikkerhed, når man lægger det ud til virksomhederne og siger, at det bare skal være i orden, mener hun.

Desuden afskaffes kravet til hygiejneuddannelse i detailhandelsvirksomheder. Det er man hos Forbrugerrådet Tænk særligt skeptiske over for, da det er direkte relateret til fødevaresikkerheden.

»Det er jo især ude i de små virksomheder, hvor der i forvejen ikke er særlig høj uddannelse inden for hygiejne, og den nye plan lægger jo op til sidemandsoplæringen. Vi frygter, det kan starte en negativ spiral,« siger seniorrådgiveren.

Andre punkter på listen over ophævelse af særregler på fødevareområdet kan virke ligegyldige. Camilla Udsen gør da også opmærksom på, at de ikke har planer om at gå ud og føre modkampagne mod vækstpakken.

»Det er relativt små sager hver for sig, men samlet set er der en tendens til, at adminstrative forenklinger i virkeligheden tit går ud over forbrugerne og fødevaresikkerheden,« siger Camilla Udsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>