Fuldtræffer fra missilforsvar styrker USA i magtbalancen

Det amerikanske missilforsvar GMD har under en test haft succes med at ramme et simuleret fjendtligt missil over Stillehavet. Det er første gang siden 2008, at det er lykkes.

»Dette er et meget vigtigt skridt i vores fortsatte forsøg på at forbedre og øge troværdigheden for vort hjemlige forsvarssystem mod ballistiske missiler,« siger viceadmiral James Syring, chef for Agenturet for Missilforsvar i det amerikanske forsvarsministerium, til Reuters.

Succesen er ifølge Jon Rahbek-Clemmensen, forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, også vigtig i forhold til USA’s position i konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Missilforsvar har fortsat styrke

»Hvis man kan få et missilforsvar til at fungere, vil det have enorme konsekvenser for magtbalancen, og det vil give USA et magtmonopol, der er hidtil uset. Systemets succes ved øvelsen falder perfekt sammen med den debat, der lige nu foregår. USA kan nu skrue op for missilforsvaret for at presse Rusland i forhold til konflikten i Ukraine,« siger forskeren.

Siden 2008 har præsident Barack Obama skruet ned for ressourcerne til GMD-systemet for at udvise samarbejdsvilje over for Rusland. Men den nuværende konflikt har fået præsidenten på andre tanker. GMD blev sat i gang i 2004 af den daværende præsident George Bush som et svar på trusler fra Nordkorea.

»USA har længe brugt idéen om et missilforsvar som magtredskab. Selve tanken om forsvaret var med til at presse Sovjetunionen i en sådan grad, at det kollapsede. Derfor er man også villig til at investere mange penge selv om systemet ikke virker i dag,« siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Milliarder går til ubrugeligt system

Ifølge Los Angeles Times har den amerikanske stat brugt 40 milliarder dollar på missilforsvaret. Og ifølge hovedleverandøren Boeing er pengene givet godt ud. GMD-systemet er nemlig den første af sin slags, der kan forsvare USA mod langtrækkende ballistiske missilangreb.

Systemet har bare én fejl. Det kan ikke ramme. Faktisk har det nuværende missilforsvar kun ramt prøve-missilerne tre ud af otte forsøg, siden systemet blev sat i værk i 2004. Sidste gang systemet ramte var i 2008.

»Man er villig til at investere, fordi man frygter atomkrigen og forsøger at mindske risikoen. Men selvfølgelig betyder det rigtig meget, at det ikke fungerer. Det giver Rusland en fortsat styrke. For at være ærlig har det ingen militær betydning i dag,« konstaterer forskeren.

Læs også: Rusland sætter selvstyrende robotter til at vogte missilbaser

Ifølge Jon Rahbek-Clemmensen er det usandsynligt, at man nogensinde vil få systemet til at fungere, så det rammer plet i 100 procent af forsøgene.

Det er i dag selskabet Rayheon, der står for den del af systemet, der reelt skal tilintetgøre de fjendtlige missiler. Virksomheden har udviklet den ladning, som skal kobles fra en raket og uskadeliggøre det indkommende missil og sprænghoved. Boeing står dermed ikke alene som ansvarlig for det fejlfyldte missilforsvar.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>