Gift-bomber på havbunden fundet langs den svenske kyst

Papirfabrikkerne langs den svenske østkyst har udledt så enorme mængder af stort set alle kendte miljøgifte, at svenske myndigheder nu finder de højeste koncentrationer af f.eks kviksølv og krom, der nogensinde er målt i svensk havbund.

Koncentrationerne er voldsomt høje – kategori 5 – især i de såkaldte fiberbanker, der er ophobede mængder af træ- og cellulosefibre fra papirfabrikkerne. Siden 1800-tallet har omkring 30 fabrikker masseproduceret papir i Västernorrland, nord for Stockholm, og frem til 1980’erne har de udledt millioner af ton fibermasse, sammen med et hav af kemikalier.

Under fremstillingen af papir brugte fabrikkerne f.eks en såkaldt sulfat- og sulfitprocess, hvor træfibre blev kogt under tryk i en væske med kalciumbisulfit eller magnefit og svovldioxid. Svovldioxiden blev ofte fremstillet ved en forbrændingsprocess, hvor restproduktet var arsenik, jerndioxid, bly, kobber, zink og nikkel. I perioden fra 1941 til 1967 brugte fabrikkerne også kviksølv til imprægnering og til blegning, og de har i denne periode ledt adskillige ton ren kviksølv direkte ud i Østersøen, skriver Sveriges Geologiske Undersøkning i en ny rapport.

Klorgas blev også anvendt i Sverige frem til 1994 for at blege papir, og i den process måtte fabrikkerne af med restprodukter som HCB, hexachlorbenzen, dioxiner og furaner. PCB blev også brugt direkte i paprifremstillingen især mellem 1950 og 1970, fordi der på kontorer var stor efterspørgsel efter NCR-papir (No Carbon Required), også kaldet selvkopierende papir. I samme periode brugte plantageejerne DDT for at holde skadedyr nede. Listen over farlige processer fortsætter i SGU-rapporten, og selvom stofferne for længst har forladt fabrikkerne, og de tilbageværende fem fabrikker kører under strenge miljøkrav, så kan historien læses i havbunden.

Bølger gnaver i giftbankerne

230 sedimentprøver og kortlægningen af 14 kvadratkilometer havbund med hydroakkustiske metoder viser, at miljøgiftene har samlet sig i fiberbankerne. Det er især et problem, fordi de ofte er udsat for erosion.

Lige netop havet ud for Västernorrlands kyster er også det sted, hvor landet hæver sig mest, mellem otte og 10 mm om året. Det betyder, at fiberbankerne langsomt nærmer sig havoverfladen og bliver mere udsat for bølgeslag og strøm, der spreder giften i Østersøen.

Miljøgifte fundet i havørne

De høje koncentrationer i havbunden mistænker forskerne for at være årsag til høje koncentrationer af selvsamme miljøgifte i havørne i området. Hos havørnene finder forskere også nye bekymrende tegn, som misdannede fostre, udtørring af æggene, og tynd skal, oplyser Anders Bignert, professor i økotoksikologi ved Naturhistorisk Rigsmuseum til SvD Nyheter.

Ifølge SGU vil problemerne med giftige fiberbanker formentlig også være andre steder end i Västernorrland, og SGU vil de kommende år indlede nye undersøgelser, der især har fokus på at forstå fiberbankernes udbredelse og rolle i økosystemet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>