Glemte rabatter på telefonregningen koster erhvervskunder dyrt

9,5 millioner kroner mener Odense Kommune at have betalt for meget til TDC gennem de seneste tre år, og nu kræver kommunen pengene tilbage, mens TDC mener, at regningerne gennem tiden har været rigtige nok.

Og den slags sager er slet ikke usædvanlige, selvom det samlede beløb, kommunen føler sig snydt for, i dette tilfælde er blevet ganske højt. Sådan lyder vurderingen fra to telerådgivere, der til dagligt hjælper virksomheder med ikke at betale for meget for telefonydelserne.

»Vi finder en hel del fejlfaktureringer, og det er noget, som kunden normalt ikke selv ser, for det er temmelig uoverskueligt hos alle teleselskaberne. Man kan ikke på fakturaerne se, præcist hvad man betaler for. Et af teleselskaberne skriver for eksempel ikke hvor mange minutter, en medarbejder har talt i telefon, kun antal opkald og samlet pris. Så kan man ikke se, hvad det har kostet i minuttet, og så bliver regningen bare betalt, selvom der måske er fejl i,« siger Jesper Hansen, projektchef hos Xpertel.

Først når en kunde beder om at få udspecificerede regninger og dykker ned i tallene, er det muligt at se, om der er betalt for meget. Og det er altså ikke usædvanligt, mens Jesper Hansen aldrig har oplevet fejl den anden vej.

»Der er altid charget for meget. Jeg har ikke oplevet et eneste tilfælde, hvor det var til kundens fordel. Undskyldningen fra teleselskaberne, når vi påpeger fejl, er som regel den samme, nemlig at der var en fejl i deres billing-system,« siger han.

Læs også: Odense kører sag mod TDC: Borgmester får telefonregning på kvart million

Læs også: Odense Kommune: Kun ferie i Tyrkiet gav gigantisk teleregning – ikke i resten af verden

Sjusk med rabatter hos teleselskaberne

Den klassiske fejl er, når telekunden ikke får den rabat, som blev aftalt med teleselskabet.

»Næsten alle erhvervskunder har aftaler, som giver dem bedre priser end standardpriserne. Og så er man helt afhængig af, at de vilkår bliver lagt rigtigt ind i maskinen, der fakturerer. Vi har set masser af eksempler på, at der sker fejl her, og det er ekstremt svært at opdage. Det er ikke vores erfaring, at det er bevidst snyd hos teleselskaberne, men at det mere handler om sjusk,« siger Torben Rune, direktør for Netplan.

Og selvom det måske kan være små rabatter, som ikke bliver trukket, kan det hurtigt løbe op, især hvis man har mange medarbejdere og abonnementer.

»Vi har lige haft en kunde, som ikke fik den lovede rabat på en fiberforbindelse. Det var 126.000 kroner over to år, de skulle have tilbage. Hos en anden kunde, et større firma, fik de en million kroner tilbage, fordi gamle abonnementer ikke var blevet slettet, da man indgik en ny aftale. Så betalte de dobbeltabonnement for deres mobiltelefoner,« siger Jesper Hansen.

Færdige pakker passer ikke til virksomheder

Men hvorfor er det så svært at overskue, når man i dag tit kan få flatrate-abonnementer med ubegrænset tale eller færdige pakkeløsninger ligesom privatkunder tit køber i dag?

»Kravet er tit, at alle i firmaet skal have samme mængde data og taleminutter i pakken, selvom det måske kun er en tredjedel, som har brug for en stor pakke, og resten kunne have nøjedes med meget mindre,« siger Jesper Hansen.

Der er også tit områder, som ikke er inkluderet i pakken, for eksempel besøg i udlandet. Og derfor får erhvervskunder tit en skræddersyet løsning, der passer til lige netop deres behov, forklarer Torben Rune.

»Fik alle det samme abonnement, er der måske dyre hjørner, for eksempel at bruge telefonen i udlandet, og så kan det hurtigt blive dyrt igen. Så aftalerne er tit meget mere granulerede, så man måske får en god pris på at bruge telefonen i Tyskland, hvis man tit har sælgere på besøg der,« siger han.

Analyse med 50.000 parametre

Derfor er det også svært at overskue de aftaler, et firma har lavet, og sammenholde det med det beløb, som teleselskaberne opkræver i sidste ende. Begge rådgiverfirmaer bruger regneark med over 50.000 celler for at kunne plotte alt ind – for eksempel prisen på en sms i hvert af verdens lande.
Så bliver samtlige priser og alt forbrug i detaljer lagt ind, og så skal den samlede pris helst passe med det, som teleselskabet har opkrævet.

Men selvom man faktisk får lige præcis det, man har betalt for, er det ikke ensbetydende med, at alt så er godt. For måske er priserne, man betaler, generelt for høje.

»Alt kan være korrekt – men man kan stadig have en dårlig aftale, i forhold til hvad man kunne få, hvis man forhandlede priserne ned. Flere operatører gør sig til nu og vil meget gerne give et tilbud, så det kan være en god måde at komme i gang på,« siger Torben Rune.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>