I dag overtager hovedstaden statens metrogæld

Nu kan Metroselskabet gå i gang med at detailprojektere Sydhavnsmetroen. For i dag siger Københavns Borgerrepræsentation ja til at overtage næsten alle statens metroforpligtelser, når politikerne godkender den principaftale, som transportminister Magnus Heunicke (S) for en måned siden indgik med sin partifælle overborgmester Frank Jensen om metro til Sydhavnen, mere metro i Nordhavnen og en biltunnel til Nordhavnen.

I morgen formiddag, når metroforligspartierne er kaldt sammen, ventes Folketinget at godkende aftalen, der vil frigøre staten for hovedparten af milliardregningen for Cityringen. I Folketinget er begejstringen for at få mere metro og biltunnel uden at belaste finansloven stor. Og Venstres metroordfører, Jan E. Jørgensen, er en af de folketingspolitikere, der er klar til at skrive aftalen under:

»Vi har kun holdt et enkelt møde i metroforligskredsen, men vi er positive og synes, det vil være fantastisk, at der kommer flere metrostationer. Vi mister godt nok værdierne i By & Havn, men får til gengæld en metro. Det havde vi ellers ikke kunnet finde penge til,« fastslår Jan E. Jørgensen.

»Det er en måde at skaffe sig kapital på, som ikke belaster finansloven. Men pengene er jo lige så gode. Og det, at der kommer mere metro, sikrer jo også, at værdien af By & Havn stiger,« forklarer han.

I Dansk Folkeparti er der heller ingen reservationer. Her siger trafikordfører Kim Christiansen:

»Nu har vi sat en kvart milliard kroner af til afgreningskammeret, så selvfølgelig siger vi ja til at bygge mere metro, når vi mødes i morgen.«

»Staten vender ryggen til sin hovedstad«

Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, har haft sværere ved at overskue, om det nu også er en så god ide:

»Aftalen blev jo præsenteret huhej, og uden at Folketinget var orienteret. Men konsekvenserne er store. Kommunen kommer til at overtage en meget stor gæld, og set med mine øjne er det en dårlig idé. Det er et mærkeligt signal at sende for staten at vende ryggen til sin hovedstad,« synes Henning Hyllested.

»Tiderne skifter jo, og for nogle år siden var København en fattig kommune, der stod med hatten i hånden,« tilføjer Henning Hyllested, der til gengæld god forstår, at kommunen, nu hvor grundsalget i Nordhavnen går godt, gerne vil i gang og smede, mens jernet er varmt.

13 milliarder i gæld i 2020

Aftalen betyder nemlig, at staten kun beholder 5 ud af 45 procentpoint af sin ejerandel i By & Havn, mod at kommunen bygger metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen.

Værdien af de 40 procentpoint modsvarer 2,25 milliarder kroner ud af en samlet anlægsinvestering på 6,6 milliarder eller 8,6 milliarder kroner incl. en 30 procent stor buffer.

Med 95 procent af byudviklingsselskabet får københavnerne større råderet over byudviklingen og bliver herrer i eget hus, men overtager også en risiko i form af en milliardgæld, der i 2020 udgør omkring 13 milliarder kroner i selskabet. I fjor havde By & Havn en negativ egenkapital på 3,1 milliarder kroner. Først i 2020 forventes egenkapitalen at blive positiv.

Det gav indtil for nylig bekymrede panderynker blandt de københavnske politikere. Men nu kan selskabet melde udsolgt af grunde i Nordhavnen efter at have solgt 800.000 etagemeter for en halv milliard kroner. Så ud over kommunens direkte bidrag til Sydhavnsmetroen på to milliarder kroner i år overtager hovedstadens politikere nu også gældsforpligtelsen og gør det med åbne øjne.

Deloitte: Positivt resultat i 2040

For ifølge Bjarne Winge, direktør i Københavns økonomiforvaltning, vil den eksisterende gæld transformere sig til en værdi på knap 6 milliarder kroner.

»Deloittes beregninger viser, at der ligger værdier i størrelsesordenen 5-6 milliarder, hvis man tilbagediskonterer fremtidige indtægter fra grundene. I dag repræsenterer grundene en meget lav værdi i By & Havns regnskab, fordi der ikke er lavet plangrundlag for området. Men når vi laver plangrundlaget, dvs. fysisk etablerer tunnelen over til Nordhavnen og etablerer mere metro derude, bliver grundene jo betydeligt mere værd. De værdier svarer til, hvad man kan sælge grundene for i dag, så det er der, værdierne ligger,« forklarer Bjarne Winge.

Det bekræfter en rapport fra revisionsfirmaet Deloitte, der for København har regnet på, hvilke værdier der ligger i By & Havn. Såfremt kommunen senest i 2029 etablerer den nødvendige infrastruktur i Nordhavnen i form af en 2,1 milliarder kroner dyr biltunnel under Svanemøllebugten og metrohøjbane i Nordhavnen til omkring 1,5 milliarder kroner, så bliver selskabets resultat i 2040 positivt, så det kan være med til at betale selskabets renteomkostninger.

Efter godkendelsen kan Metroselskabet begynde at detailprojektere og anlægge Sydhavnsmetroen, hvor den første del er det afgreningskammer, som Folketinget for to uger siden afsatte 263 millioner kroner til at etablere bag Fisketorvet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>